Концерт „Клара Шуман – Жена испред свог времена“

Концерт „Клара Шуман – Жена испред свог времена“

Великом броју људи, Клара Шуман, рођена као Клара Вик 1819. године, позната је као лик који се налазио на новчаници од сто немачких марака. Међутим, да би једна жена заслужила да се нађе на новчаници, њен допринос културном и уметничком стваралаштву мора бити изузетан.

Клара Шуман је као врсна пијанисткиња наступала широм Европе, а затим и предавала на Франкфуртском конзерваторијуму, као једина жена професор.

Клавир је почела да свира са пет година. Са 18 била позната као једна од највиртуознијих пијанисткиња и композиторки тог времена. Роберта Шумана упознала је 1830. године када је почео да долази на часове клавира код њеног оца, а 1840. године се венчала са њим и добила осморо деце.

Након смрти свог супруга 1856. године, у потпуности се посветила деци, концертним наступима и педагошком раду. Умрла је 1896. године и за собом оставила 23 опуса и исто толико композиција без ознаке опуса.

На концерту у Пријепољу, који представља увод у низ концерата који ће бити одржани у Београду, композиције Кларе Шуман извешће виолинисткиња Мина Алексић и пијанисткиње Ружица Гојковић и Јасмина Раковић.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *