Друштво

Ко је и зашто донео одлуку о проширењу владајуће коалиције у Пријепољу?

Владајућа коалиција у општини Пријепоље је проширена и сада опозицију у Скупштини општине представља само један одборник Странке демократске акције Санџака. Колико је прекомпоновање власти у интересу грађана, а колико потреба политичких партија? Поштују ли своја предизборна обећања и принципе или их мењају у складу са потребама својих странака?

Владајућој коалицији у општини Пријепоље коју чине странке окупљене око Српске напредне странке – Социјалистичка партија Србије, Српска радикална странка, Партија уједињених пензионера Србије и организација „Стуб“, листа „Заједно за Пријепоље“ Санџачке демократске партије и Социјалдемократске партије Србије, група грађана “За боље Пријепоље – Лутка“ и грађански покрет „За чисто Пријепоље“ придружиле су се Странка правде и помирења и Демократска партија Санџака, чији су одборници и одборнице на последњем скупштинском заседању подржали усвајање Предлога одлуке о буџету за 2021. годину. Члан Странке правде и помирења Изет Чоловић именован је за помоћника председника општине, а ова странка добиће и свог представника у општинском већу. Представници коалиције „Заједно за Пријепоље“ нису гласали за измену Статута и проширење броја места у Већу, као ни за измену кадровског плана и нова места у кабинету јер нису за нерационално трошење буџета. Да ли је одлука о проширењу коалиције донета у Пријепољу?

Одлука је иницирана у Београду, а наши коалициони партнери у Пријепољу нису радо прихватили тај предлог. Након наших разговора, успели смо да се договоримо да не минирају ту одлуку и усагласили смо се – каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Према речима заменика председника општине Пријепоље Есада Хоџића, све док се поштује договор који имају са СНС-ом и док су ове две странке водеће у развоју општине грађани не треба да брину. СДП неће учествовати у власти која би личила на прошлу и радила као прошла.

Свака странка требало би да извуче поуку из претходног периода и кадровским променама покаже грађанима да признаје своје грешке и да је спремна да их исправља. Да ли је то и сада случај?

Бабић каже да су у оквиру СНС у Пријепољу урађени озбиљни резови у кадровском смислу и да то очекују и од других партија, док Хоџић сматра да се поново исти кадрови враћају у причу што грађани неће подржати.

Ако ме питате “Да ли ћу ја седети у Већу са особама које имају прошлост у смислу злоупотреба разних, у вези су са истражним радњама, мој одговор је да нећу. Особе које имају то оптерећење бројних злоупотреба у вршењу власти у прошлом мандату не могу бити делегиране, па из које год странке да долазе – истиче Хоџић.

СДА Санџака је једина опозициона странка у Пријепољу, а за њих су три ствари спорне у новом договору и ширењу коалиције.

Прво, странке које су сада у овој коалицији су у изборној кампањи одговорно тврдиле да до тога неће доћи, због чега су сад погажени сви ти принципи. Друга ствар, ми смо сада добили повећан број функционерских места што значи да ће грађани више плаћати. Трећа ствар, на скупштини се видело да је усвојен предлог буџета који није у складу са законом. Да би задовољили све партнере у власти, они су усвојили буџет којим су супротно члану 69 Закона о буџетском систему буџетску резерву поделили на инфраструктурне пројекте. Ја сам искористио могућност и о томе обавестио Министарство финансија и Државну ревизију истиче Едиб Кајевић, одборник СДА Санџака.

Образлажући донету одлуку председник Бабић каже да није нађено доста, али јесте довољно заједничких циљева и интереса за проширење коалиције.

За начела на којима наша коалиција почива од старта и одлично функционише, ово може да значи само надоградњу и унапређење. Сви који буду са нама сарађивали, морају бити на истој путањи, поштовати та начела, а све са циљем да грађанима Пријепоља буде боље – закључио је Бабић.

СДА Санџака нико није звао да разговара о евентуалној коалицији. Ова странка није задовољна начином одлучивања у општини Пријепоље.

Мислим да се о Пријепољу тренутно најмање одлучује у самом Пријепољу. Одлучује се у Београду, неким суседним општинама и сви боље знају шта треба овом граду од Пријепољаца. Актуелна власт се не пита много и зато ћу ја тражити на следећој седници од председника скупштине да позове те људе који диктирају услове и начине да дођу – закључио је Кајевић.

Воља грађана и грађанки Пријепоља или одлука врха странке – ко је добио знамо, ко ће и шта изгубити – видећемо. Да ли је политичка арена место где се бори за интерес целог друштва или појединаца? Или се само показала тачном реченица Пола де Гондија да човек често мора да мења мишљење да би се слагао са мишљењем своје странке.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *