Ко може и које нелегалне објекте да пријави на комуналну инфраструктурну мрежу?

Ко може и које нелегалне објекте да пријави на комуналну инфраструктурну мрежу?

Грађани који живе у нелегалним објектима могу од данас па у наредних 30 дана, да поднесу пријаве за прикључење на комуналну инфраструктурну мрежу. Пријаве се подносе у Општинској управи општине Пријепоље, а на основу Уредбе о начину, условима и поступку за привремено прикључење на електроенергетску мрежу, гасну мрежу или мрежу даљинског грејања, водовод и канализацију, незаконито изграђених објеката, коју је Влада донела у августу ове године.

Уредбом о начину, условима и поступку за привремено прикључење на електроенергетску, гасну мрежу или мрежу даљинског грејања, водовод и канализацију незаконито изграђених објеката прописано је да власник може да поднесе захтев за привремено прикључење на све инфраструктурне мреже или на само неку од њих.

Прикључење  могу да добију само власници кућа и станова и чланови њихових домаћинстава који су изградњом, односно куповином, трајно решавали своје стамбено питање и који у њима живе. Oва могућност се не односи на пословне објекте, нити на инвеститоре који су нелегално градили и објекте нису прикључили на комунално инфраструктуру – каже начелник Општинске управе Општине Пријепоље Миодраг Ћубић.

Ова прикључења су  привременог карактера и важиће до окончања поступка легализације, а неће утицати на утврђивање правног статуса објекта који се прикључује на инфраструктуру. Општинска управа ће бити на располагању свим грађанима који желе да остваре права која Уредба омогућава до 15. октобра.

Ћубић каже да ће у услужном центру Општинске управе радити један шалтер који ће се бавити тим питањима и где ће грађанима бити пружена помоћ у овој процедури, док се све информације могу прикупити у Одељењу за урбанизам.

Ова Уредба је различито тумачена у јавности јер, између осталог, омогућава и прикључење на мрежу нелегалних објеката који су изграђени након 27. новембра 2015. године, а за које Закон о озакоњењу објеката предвиђа рушење. Према неким проценама број нелегалних објеката у Србији се константно повећава и тренутно се помиње бројка од чак два милиона.

Подели на мрежама

Повезани чланци