Које неплаћене послове најчешће обављају мушкарци из Пријепоља?

Које неплаћене послове најчешће обављају мушкарци из Пријепоља?

Мушкарци од 30 до 45 година,из Пријепоља, активно се укључују у обављање послова у кући, а већина њих највише времена проводи бринући о деци. До ових резултата Удружење Форум жена Пријепоља дошло је на фокус групи, која је организована у оквиру пројекта „Неједнака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“

Кување, чишћење, пеглање, прање судова, распремање, усисавање, куповина… послови су у кући које су испитаници, високообразовани мушкарци, најчешће наводили као своје свакодневне обавезе. У својим породицама, које броје од три до шест чланова, мушкарци највише времена проводе бринући о деци и учествујући у њиховим активностима, које подразумевају учење и организацију ваннаставних и спортских активности.

Већина од њих је истаклa да њихов ангажман у кући зависи од тога да ли је супруга код куће или на послу, што значи да су укљученији када су сами са децом. Поједине послове не обављају свакодневно, што опет зависи од присуства супруга, тако да у просеку од пола сата до 3 сата дневно проводе у обавезама у кући и чувању деце.

Сви су навели да послове у кући обављају њихове супруге и мајке и то временски много дуже од њих. На питање колико други чланови породице проводе радећи ове послове одговорили су од два сата до седам – осам сати дневно.

Већина мушкараца је навела да немају довољно слободног времена, по сат до два дневно или викендом, као и да имају више слободног времена од жена у својим породицама.

Послови у кући, које у највећој мери обављају жене, када би били плаћени, требало би да вреде од 300 евра до 100.000 динара или две просечне плате, закључак је са фокус групе која је одржана у оквиру пројекта „Неједнака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“. У испитивању су учествовали мушкарци између 30 и 45 година, високообразовани, из претежно градске средине, чији одговори указују да млађе генерације почињу да мењају устаљено мишљење и праксу да је посао у кући и брига о деци само одговорност и обавеза жена. Овај пројекат Форум жена Пријепоља реализује у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде.     

                      

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *