Колико грађани и грађанке Пријепоља улажу у енергетску ефикасност и колико ће бенефита имати од најављене подршке државе

Колико грађани и грађанке Пријепоља улажу у енергетску ефикасност и колико ће бенефита имати од најављене подршке државе

Повећање енергетске ефикасности је један од циљева које би Србија на путу ка Европској Унији требало да оствари, али и процес који ће трајати. Уговори за пројекте унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја недавно су потписани са представницима 21 локалне самоуправе, а у припреми су и још два јавна позива, један за компаније, други за грађане са циљем унапређења енергетске ефикасности стамбених објеката. Још увек има нејасноћа како ће се овај пилот пројекат реализовати и колико ће бенефита имати сви.

Због лоше изолације, у Србији се троши чак четири до пет пута више електричне и топлотне енергије него у Европској унији, односно, око 40 одсто енергије се „баци” јер се не користи рационално. Улагањем у енергетску ефикасност стамбених уштеда енергије се значајно повећава, а да овој пракси све више теже и наши суграђани и суграђанке потврђује и чињеница да се термо и изолациони материјал све више продаје код нас.

Грађани су свесни енергетске ефикасности. Врло често ћете видети да људи мењају столарију на кућама. Уграђују вакумирану, пластичну, алуминијумску столарију са шест, седам комора и термо прекидима. Раде се термофасаде и са већим дебљинама стиропора. Једноставно свест о штедњи енергије генерално, која је све скупља, постоји код грађана. Друго, то је једна удобност становања, у кући где је урађена термофасада имате пријатну температуру лети, не треба вам клима уређај, док зими трошите много мање енергената – објашњава власник фирме „Мушовић ДОО“ Улвија Мушовић.  

За унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја у 21 локалној самоуправи уложено је нешто више од пола милијарде динара. Ово је прва фаза пројекта који се реализује уз подршку Европске уније, а општине и градови ће у јуну расписати још два јавна позива. Један за компаније које ће се бавити заменом столарије, кровова, индивидуалних ложишта, изолацијом кућа и стамбених зграда. Други јавни позив се потом расписује ка грађанима за субвенционисање 50 одсто уложених средстава, уз испуњавање одређених критеријума.  

Само легализовани објекти ће моћи да добију те субвенције од 50%, а као што знамо у нашем граду има доста тих нелегалних објеката. Све то изискује новац, и легализација и укњижење објекта, па тек онда да се добију субвенције. Не знам колико ће то за те објекте значити, али за зграде и куће које се тек граде, то је веома добра ствар и сигурно да ће помоћи и подстаћи људе да улажу и боље граде – сматра архитекткиња фирме „Јоновић градња“ Самра Капур.

Улвија Мушовић додаје да је држава више пута покушавала да стимулише повећање енергетске ефикасности и да још увек има доста нејасноћа око програма који није оперативно заживео.

Ја имам прилично лоша искуства са ранијим програмима, то је поверавано банкама и увек би се нашао неки начин да се та акција изигра и да крајњи потрошач, односно физичка лица која реновирају своје стамбене објекте не могу да их реализују. Како ће то бити ове године, не знам, али би свакако било значајно да имају одређене пореске олакшице – каже Мушовић.

У локалној самоуправи Пријепоља рекли су нам да су усвојили правилник и за ову намену определили два милиона динара, као и да још увек чекају повратну информацију од Министарства рударства и енергетике да ли ће и са колико средства учествовати република.

Подели на мрежама

Повезани чланци