Комисија за процену последица града – штете на крововима и до 300.000 динара

Комисија за процену последица града – штете на крововима и до 300.000 динара

Комисија за процену штете од града који је падао пре двадесетак дана на једном делу општине Пријепоље, приводи крају свој посао и у току следеће седмице Центар за социјални рад би требало да достави извештај Општинском већу. Иако су у појединим домаћинствима оштећења на крововима процењена на износе од 200.000 до 300.000 динара, према важећем правилнику, максималан износ који може бити исплаћен је око 160.000 динара.

Комисија за процену штете, која је формирана при Центру за социјални рад Пријепоље, са циљем да сагледа и процени последице незапамћеног невремена које је 24. јула захватило подручје Бабина и околних села, до сада је обишла више од 100 домаћинстава. Накнадно је предато још петнаестак захтева тако да ће комисија након обиласка свих домаћинстава сачинити извештај који ће Центар за социјални рад доставити Општинском већу.

Највећа штета процењена је на крововима и то чак од 200.000 до 300.000 динара, а комисија пописује и штете настале на пољопривредним усевима, иако она не може бити исплаћена. Према важећој Одлуци о социјалној заштити и Правилнику о додели једнократне новчане помоћи могуће је исплатити једино штету насталу на грађевинским објектима и то у износу три просечне зараде.

Од идеје о увођењу ванредног стања на делу територије се одустало јер се радило о тренутној непогоди, али ће општина покушати да обезбеди помоћ са републичког нивоа, преко министарстава, рекао нам је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић. Највећа штета забележена је у Горњим и Доњим Бабинама, Избичњу, Ђурашићима, Црквеним Тоцима, али и у Кучину, Косатици, Дренови…

Подели на мрежама

Повезани чланци