Конференција и изложба: „Проф. др Вујица Јевђевић – хидролог светског гласа“

Конференција и изложба: „Проф. др Вујица Јевђевић – хидролог светског гласа“

Савез инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера Полимља, у сарадњи са Зaвичајним музејом у Прибоју, организују међународну конференцију и изложбу „Проф. др Вујица Јевђевић хидролог светског гласа“. Kонференција ће се одржати у четвртак, 16. децембра у Прибоју уз покровитељство Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и општине Прибој.  

Kонференција има за циљ да осветли лик и дело проф. Вујице Јевђевића једног од најзначајнијих научника српске и светске хидрологије. Рођен је у Прибоју, школовао се у Београду, а титулу доктора грађевинских наука добио је од Српске академије наука 1955. године.

Иницијатива за одржавање ове конференције и припремање изложбе посвећене лику и делу проф. др Вујице Јевђевића потекла је од Удружења инжењера Полимља чији су чланови инжењери из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши, а сарадњу на овом пројекту прихватили су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство културе, Инжењерска комора Србије и општина Прибој са знатним учешћем у одржавању овог скупа и отварању изложбе – истиче председник Удружења инжењера Полимља Душан Плескоњић.  

Проф. др Вујица Јевђевић је радио на планирању хидроенергетских система и стратешким решењима свих већих хидроенергетских објеката у Југославији. Први је директор Института «Јарослав Черни» и имао је значајну улогу у његовом оснивању. Велики део свог радног и животног века провео је у САД, радећи као професор на Грађевинском факултету Универзитета државе Kолорадо и као професор, истраживач и директор Водопривредног института на Универзитету „Џорџ Вашингтон”.

Тематика конференције обухвата научни допринос Вујице Јвђевића читавом низу наука везаном за хидрологију. Важно је да напоменемо да скуп има карактер међународног учешћа. Нама су радове доставили професори са Колорадо универзитета , са универзитета из Илиноса и Флориде, универзитета Катања из Италије и професори из Данске … То су све професори, доктори наука које је школовао и који су докторирали код проф. др Вујице Јевђевића – објашњава Плескоњић.

Одржавање конференције која почиње у 11 сати у хотелу Терме 36.6 помогли су и Грађевински факултет Универзитета у Београду, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, Институт за водопривреду „Јарослав Черни“, Инжењерска академија Србије и Инжењерска комора Србије. Након конференције планирано је отварање изложбе у 17: 30 у Завичајном музеју у Прибоју.

Подели на мрежама

Повезани чланци