Пољопривреда

Козји сир из домаћинства Фазлић проналази пут до купаца и у иностранству

Породица Фазлић из Милешеве, две године се бави узгајањем коза и продајом производа од млека. Тренутно имају 32 козе расе алпина, а због велике потражње планирају и проширење стада и изградњу помоћног објекта за складиштење и обраду млечних производа.

Када је напустила посао да би се посветила одгајању деце, двадесетдеветогодишња Самира Фазлић, на коју се води пољопривредно газдинство, није ни слутила да ће узгој коза и производња млечних производа бити њена свакодневица. Након што су на поклон добили два јарета, купили су и козу и наставили да проширују стадо.

Испоставило се да људи траже наше производе, које смо тада имали у веома малим количинама и нисмо могли да испоштујемо све муштерије. Онда смо почели да ширимо стадо и сада имамо 32 козе и једног јарца. Имали смо око 50-ак јаради и то смо преполовили, њихова продаја иде добро, као и сира, сурутке и млека због чега планирамо да проширимо производњу – каже Самира Фазлић и додаје да највише иде неслани млади сир, који народ користи за лек или што воли тај укус и слатка сурутка. Како каже, ко год је дошао први пут, дошао је и други, трећи…

Добар квалитет производа, који су веома здрави, омогућује брзу продају па Фазлићима складиште и не треба.

Стари сир је 600 динара, млади 400, млеко 120 динара, сурутка 50…Тренутно муземо половину коза тако да дневно имамо између 25 и 30 литара млека, а за килограм младог сира треба око седам литара млека, док за килограм старог треба осам девет литара – објашњава Самира и каже да њихов сир је ишао за Београд, Нови Сад, Сплит, Црну Гору и да се сви изненаде јер нема јак мирис карактеристичан за козји сир већ свима прија.

У узгајању коза учествује цела Самирина породица. Свекар Есад је задужен за храњење и чишћење, свекрва Васвија за мужу, а и троје малишана помаже колико може.

Ми деди помажемо да отера козе у стене, као и поподне да их врати кући. Мами помажем око сира, додајем јој све што треба – каже деветогодишња Амира, док гледа млађу браћу како јуре за козама.

Узгајањем коза као породичним занимањем, породица Фазлић није почела да се бави због зараде, већ су хтели да за своје потребе производе сир и млеко, како кажу, на традиционалан начин, по рецепту наших бака. Велика потражња довела је до проширења стада, а у плану је и изградња помоћног објекта за складиштење и обраду млечних производа.

Подели на мрежама
Новинарка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *