Кратки филм о злочину у Штрпцима освојио Златну палму у Кану

Кратки филм о злочину у Штрпцима освојио Златну палму у Кану

Кртакометражни филм „Човјек који није могао шутјети“, редитеља из Хрватке Небојше Слијепчевића, а који је инсипирисан злочином у Штрпцима, награђен је Златном палмом на фестивалу у Кану. Овај филм третира херојски чин Тома Бузова, јединог путника у возу који се успротивио извођењу Бошњака тог 27. фебруара 1993. године.  Међу отетим и убијеним, било је и девет Пријепољаца.

Филм „Човјек који није могао шутјети“ траје 13 минута, колико је према сведочењима путника, трајало и извођење 20 људи из воза на станици Штрпци.

Од око 500 путника у возу који је саобраћао на релацији Београд – Бар, пензионисани официр ЈНА Томо Бузов који је путовао да посети сина, изведен је са 19 других путника и потом убијен. За његово извођење из воза није била пресудна националност, већ људскост коју је показао тако што се успротивио отмици.  Све то, као и текст новинара Бориса Дежуловића „Прича о Томислав Бузову“ инспирисало је редитеља Небојшу Слијепчевића да направи истиниту причу о човеку који није могао да ћути. Главна улога у филму поверена је глумцу Горану Богдану.

Од 20 цивила који су у Штрпцима 1993. године изведени из воза, а касније убијени код Вишеградске бање, пронађени су остаци само четири жртве. Међу отетим и убијеним путницима био је и један страни држављанин тамне пути чији идентитет није утврђен. За злочин у Штрпцима пред судовима у региону правноснажно је осуђено десет особа, док је поступак који је од 2019. вођен пред Вишим судом у Београду против првобитних петоро оптужених враћен на почетак, прошлогодишњом одлуком Апелационог суда у Београду.

Подели на мрежама

Повезани чланци