Квалитет ваздуха у Пријепољу прихватљив

Квалитет ваздуха у Пријепољу прихватљив

Кvalitet vazduha u Prijepolju je prihvatljiv, nezdrav je samo za osetljive grupe, ali ne i za opštu populaciju, pokazuje podatak na specijalizovanom sajtu "AirVisual".Кvalitet vazduha u Prijepolju je prihvatljiv, nezdrav je samo za osetljive grupe, ali ne i za opštu populaciju, pokazuje podatak na specijalizovanom sajtu "AirVisual".

Квалитет ваздуха у Пријепољу је прихватљив, показује податак на специјализованом сајту „АирВисуал“ који се бави мерењем степена загађености. Према подацима са овог сајта, индекс загађења ваздуха је 51, што значи да је квалитет ваздуха нездрав само за осетљиве групе, али не и за општу популацију.

Када је индекс загађења ваздуха 51, као што је у Пријепољу, то значи да је квалитет ваздуха прихватљив и представља мали ризик по здравље. Препорука је да би особе са респираторним обољењима, попут астме, требало да избегавају активности на отвореном, јер овакав ваздух би могао да утиче на дисајне путеве. Такође, прозоре не би требало често отварати како не би улазио загушљив ваздух споља. Главни фактори који могу да утичу на загађење у Пријепољу су котларнице које користе за огрев мазут и угаљ и дим који се скоро константно шири са депоније Стањевине. Временски услови и магла током зиме, утичу и на то да се повећао број пацијената који се јављају због проблема са респираторним органима, посебно деце.

Према мерењу светског сајта „АирВисуал“, ваздух широм Србије је изузетно лошег квалитета, а Београд по загађености међу водећим престоницама у Европи. Поред Београда, најзагађенији градови у Србији су Смедерево, Бор, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Ужице, Косјерић и Панчево.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *