Лим порибљен са 500 комада младице

Лим порибљен са 500 комада младице

После много година, Лимом су запливале младице тежине око 300 грама које су стигле из ивањичког рибњака Брадуљица. Вредност овог порибљавања је око 250.000 динара.

Данас је порибљавање реке Лим по програму управљања рибарским подручјем. Данас ћемо порибити Лим са 500 комада младице, која је дужине око 35 центиметара. Напоменућу да ћемо 2020. и 2024. године порибљавати Лим са по 500 комада младице, а наредне године са 5.000 комада поточне пастрмке, дужине од 10 до 12 центиметара – каже шеф рибочуварске службе „Balcan eco team“  Милан Јовановић и додаје да ће наредних дана интензивно чувати рибу на свим локацијама, а поставиће и камере како би спречили криволов.

Владимир Малешић из ООСР „Лим“ Пријепоље каже да климатске промене, шљункаре, корморани … угрожавају рибљи фонд у Лиму и због којих младице има много мање него некада.

Један од главних разлога јесу и риболовци, односно криволовци који су протеклих година ловили младицу ноћу, који су узимали младицу испод мере тако да је ово порибљавање од велике важности за реку Лим, а нарочито порибљавања која ће се обавити у будућности – каже Малешић.

Значајан дан за Лим, као и за риболовце који кажу да је ова права ствар која је урађена у право време.

Младице су у Лим пуштене код зграде старог комуналног предузећа у центру Пријепоља, у Козичком пољу у Великој Жупи и на плажи Петровац. На све три локације наредних седам дана забрањен је било који вид риболова, а на Лиму је већ на снази режим „ухвати и пусти“ за све салмонидне врсте – младицу, поточну пастрмку и липљана.

Подели на мрежама

Повезани чланци