Литија у Пријепољу одржава се након две године паузе

Литија у Пријепољу одржава се након две године паузе

Српска православна црква у четвртак, 12. маја, прославља празник Светог Василија Острошког који је и храмовна слава пријепољске цркве. Након две године паузе, због пандемије корона вируса, централним улицама Пријепоља проћи ће литија.

Прошле године, на празник Светог Василија Острошког, градским улицама прошла је само свечева икона у пратњи свештеника, што је било условљено лошом епидемиолошком ситуацијом. Ове године у литији ће поново моћи да учествују грађани и грађанке Пријепоља. Уочи празника, у уторак, у 18 часова, у Цркви Светог Василија Острошког служиће се Вечерња са петохлебницом, док ће литургија на сами дан посвећен свецу почети у 9 часова. Литија градским улицама кренуће око 10 часова а по завршетку у црквеној порти обавиће се резање славског колача након чега ће уследити културно-уметнички програм и трпеза љубави.

Литија ће проћи градским улицама од Цркве Светог Василија Острошког улицом Санџачких бригада до укрштања са Валтеровом у Шарампову, затим целом Валтеровом до укрштања са улицом Санџачких бригада код Вакуфског моста, и даље поред Дома културе до Цркве. У периоду одржавања литије, од 10 до 13 часова, биће обустављен саобраћај у овим улицама и забрањено паркирање возила на рути кретања литије.

Свети Василије Острошки, прозван Чудотворцем, службовао је као митрополит захумско-херцеговачки и скендеријски у Тврдошу, а након што су Турци разорили Тврдош прелази у манастир Острог, где наставља строги подвижнички живот и где се упокојио 1671. године. Данас, његове мошти се као велика светиња чувају у Острогу који је постао место ходочашћа.  Вековима испосницу и којој се чувају мошти Светог Василија, верујући у њихове чудотворне моћи, посећују верници свих религија, који долазе на поклоњење или, често, тражећи спас и излечење. Ове године у манастиру Острог и Никшићу одржаће се бројне свечаности посвећене обележавању 350 година од упокојења Светог Василија Острошког, којима ће присуствовати Патријарх српски Порфирије и бројни архијереји Српске православне цркве.

Подели на мрежама

Повезани чланци