Ловци пустили 16 дивљих зечева у пријепољско ловиште

Ловци пустили 16 дивљих зечева у пријепољско ловиште

Ловиште "Лим", којим газдује Ловачко удружење "Пријепоље", богатије је за шеснаест дивљих зечева, купљених и пуштених у пријепољско ловиште због побољшања бројног стања зеца, који је угрожен због утицаја људи и грабљивица.

Ловачко удружење “Пријепоље” је, због смањење бројности популације, у складу са планом и програмом управљања, у ловиште “Лим” пустило 16 примерака дивљег зеца. За десет зечева, пуштених у околини Бродарева, удружење је издвојило 120 хиљада динара док је 6 зечева, пуштених у околини Коловрата, донација чланова удружења из иностранства.

Управник ловишта “Лим” Радослав Остојић каже да су ово уобичајене активности које ловачко удружење спроводи у циљу очувања дивљачи и одржавања оптималне бројности животиња у ловишту. Бројност зеца је угрожена због утицаја људи и грабљивица.

Удружење своје акције усклађује са потребама у ловишту, каже Остојић.  Срнећа дивљача, која је неко време била у потпуности заштићена, сада се може ловити у периоду године када је то дозвољено, а планом је предвиђена могућност одстрела 36 примерака, по 18 срндаћа и срна, уз надзор стручног лица.

Удружење ловаца “Пријепоље” броји између 550 и 600 ловаца а руководство има обимне планове који би требало да доведу до повећања бројног стања, али и броја врста дивљачи. Ако се остваре, на простору пријепољског ловишта у наредним годинама настаниће се јелени и дивокозе.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци