Магистрални путеви проходни – За чишћење локалних праваца поново расписана јавна набавка

Магистрални путеви проходни – За чишћење локалних праваца поново расписана јавна набавка

Нове снежне падавине довеле су до повећања покривача у планинским пределима општине Пријепоље. Снабдевање електричном енергијом се одвија уз повремене прекиде. Магистрални путни правци су проходни, као и већина локалних путних праваца чије чишћење је сада у надлежности Савета месних заједница. Поново је расписана јавна набавка за чишћење снега за већину путних праваца, вредна око пет милиона динара, након што је прва пропала јер није било заинтересованих фирми за овај посао.

Висина снежног покривача износи од 25 па и до 40 центиметара у Аљиновићима, Јабуци и осталим планинским селима. Сви магистрални путеви су проходни и саобраћај се одвија без већих проблема, рекла нам је Едина Џиновић из пријепољских „Путева“. На снази је други степен приправности што значи да је ангажовано 50 одсто механизације, а док снег пада чисте се само путеви првог приоритета, односно правци Борова глава – Барски мост, Коловрат – Јабука, Пријепоље – манастир Милешева и Нова Варош – Аљиновићи. На коловозу путева првог приоритета има мало снега, што је у складу са прописима по којима је дозвољено до 5 центиметара, каже Џиновић.

 Док снег пада, чишћења локалних путева нема, рекли су нам председници савета месних заједница. На Јабуци су путеви ка свим засеоцима очишћени возама у среду, на Божић, a према речима председника Савета Драгомана Матовића снабдевање електричном енергијом je уредно, док у Аљиновићима, како нам је рекао председник Савета месне заједнице Горан Вујашевић, струја нестаје на свака 2-3 сата.

У току је поновљени поступак јавне набавке за чишћење снега на локалним путевима јер је првобитни поступак окончан само избором фирме „Гинко плус“ за чишћење путног правца Каћево – Аљиновићи, док је већина локалних путних праваца остала без ивршиоца ове услуге. Поновљеним поступком тражи се фирма која ће чистити путне правце Пријепоље – Залуг,  Пријепоље – Раишњево – Ивање, Коловрат – Сељашница – Рикавци и Лазаревића кућа – Виницка, за шта је предвиђено 2.200.000 динара без ПДВ-а, док је за чишћење праваца Јабука – Бабине,  Баре – Крижевине – Камена Гора, Бегов мост – Бјелобабе – Каћево до Шумарске куће, опредељено 2.830.000 динара без ПДВ-а. Чишћење подразумева уклањање снега са коловоза плугом, адекватном грађевинском механизацијом, посипање сољу и ризле посипачем…Фирме које буду изабране ће чистити путеве само по налогу Општинске управе, а биће обавезне да се, између осталог, старају да се рад на терену и утрошак посипног материјала, соли и ризле, обавља квалитетно, рационално и економично, да уредно воде документацију, односно дневник зимске службе, кроз који се евидентирају све интервенције, грађевинску књигу и налоге о раду грађевинских машина. Рок за подношење пријава је 22. јануар што значи да би потенцијално изабране фирме снег на овим путним правцима требало да почну да чисте почетком фебруара.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *