Максим Војводић победник 44. фестивала српских гуслара

Максим Војводић победник 44. фестивала српских гуслара

Двадесетогодишњи Пивљанин Максим Војводић проглашен је за најбољег на 44. фестивалу српских гуслара који је у петак и суботу одржан у Дому културе Пријепоље. У екипној конкуренцији прво место освојило је Друштво гуслара „Војвода Мина Радовић“ из Подгорице, чији је Максим члан.

За пласман у финале, у петак су се у Дому културе надметала 34 гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Двадесет најбољих наступило је финалне вечери у суботу, а према речима Славка Јекнића, председника Савеза српских гуслара, који је кровна организација три републичка савеза, радује што су већи део финалиста чинили млади гуслари.

У наступима се оцењује све – излазак гуслара на сцену и понашање, изглед, свирање на гуслама и казивање песме, каже четвороструки победник фестивала, а сада председник жирија, Саша Лакетић. Гуслар мора бити способан да донесе песму како треба, а не да је пева збрда-здола. То величанствено ради Максим Војводић, вечерашњи првак, рекао је Лакетић.

Максим Војводић, двадесетогодишњак пореклом из Пиве, студент треће године Филозофског факултета у Никшићу, потврдио је титулу најбољег гуслара освојену и 2019. на 43. фестивалу српских гуслара одржаном у Беранама. Први јавни наступ имао је са 9 година а љубав према гуслама усадио му је отац, који је био гуслар за своју душу, како каже Максим, и који га је водио на гусларске вечери и учио гуслати.

Војводић каже да је некад било знатно теже за младе гусларе, јер их је било само неколико, али да оснивање и развој школа гусала, у којима данас има много младих, доприноси разбијању стереотипа и популаризацији овог народног инструмента и народне епске песме.

Љубитеље гусала и народне епске поезије поздравио је и благословио Епископ милешевски Атанасије, а Славко Јекнић је, у свом обраћању, рекао да је Савез српских гуслара једина организација, уз Српску православну цркву, која не признаје границе, већ остварује своје циљеве и задатке на свим просторима где живи српски народ.

Звања народног гуслара, које Савез српских гуслара додељује за пет учешћа у финалу савезног фестивала или победу на фестивалу, добили су Миладин Анђелић, Васо Ђондовић, Мијат Куч и Максим Војводић. Награде најбољима уручивали су Зоран Петрић, члан Општинског већа, Радиша Томашевић, привредник из Београда и један од спонзора, и Славко Јекнић, председник Савеза. Друго место у појединачној конкуренцији заузео је Витомир Арсенић, а треће Здравко Кнежевић. У екипној конкуренцији друго место припало је друштву „Његош“ из Даниловграда, а треће друштву „Сердар Јанко Вукотић“ из Београда.

Фестивал су организовали Савез српских гуслара и Гусларско друштво „Милешевац“ из Пријепоља, а покровитељи су били Министарство културе и информисања и Општина Пријепоље.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци