Малина Станојевић: Све сам постигла заједно са женама са села

Малина Станојевић: Све сам постигла заједно са женама са села

Одрасла на селу  Малина Станојевић је знала да  је жена кључ за опстанак села. Своје пензионисање  на пословима пројектне инжењерке у Фабрици аутомобила Прибој, Малина Станојевић, је доживела као могућност за ангажовање на очувању и опстанку жена на селу.

Ако желимо да живимо здраво и направимо амбијент да нам не пустоше села, ми морамо првенствено жене оснажити на селу. Кад кажем оснажити то је у две реченице: Жена мора бити задовољна својим радом и својим резултатима да може да гледа своју децу како расту, своју унучад, а не да их желе кад ће доћи. Да помогнемо женама на селу, да их извучемо из анонимности и да их направимо видљивијим, јер то су велики хероји, радници и стратези за неку нашу нову будућност, јер све зависи од жена – каже Малина. 

Mалина окупља заинтересоване жене и оснива  Удружење жена „Сачувајмо село“ Прибој. Удружење је активно на плану оснаживања жена, очувању културне баштине  кроз изворно певање и домаћу радиност и  производњу и прераду пољопривредних производа.

Само смо практично распаковале све оно што јесте, што постоји, што смо кренуле приказивати и уз помоћ пројеката. То што сам урадила, урадила сам не само захваљујући својим неким умећима, већ захваљујући управо тим женама на селу које су прихватиле ту моју идеју и које су ме подржале максимално и практично ми смо све то заједнички постигле.

За шест година, заједно са другим женама реализовала је 11 пројеката . Захваљујући Удружењу жене  из села прибојске општине су  прошле обуке за писање пројеката , за израду бизнис планова и покретање сопственог бизниса, усавршиле пластеничку производњу поврћа, прераду и маркетинг за пласман својих производа, савладавају нове технологије.

Ми смо постигле неке резултате који су видљиви. Не може нико више да каже није се ништа урадило. 17 пластеника се види, резултати из пластеника се виде, долазе људи контролишу нас, гледају и одушевљавају се – истиче Малина. 

Добитница је награда за очување културне баштине и обичаја Златиборског округа каo и и певања песама из вика.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *