Бачен медицински отпад на Љупчи

Бачен медицински отпад на Љупчи

Мештани Залуга муку муче са дивљим депонијама на Љупчи, некада једним од најлепших излетишта, а данас великим сметлиштем. Додатну забринутост је изазвао медицински отпад, бачен тик поред пута. Кажу да се ово дешавало и раније, али да није било никаквих реакција надлежних.

Да ли Лим однесе или затрпа, не знам. Али сваке године, кад се Лим повуче, има доле једно полуострво и ту довозе отпад – каже Вехбо Меховић.

Сафет Аљевић каже да се ово често дешава на Љупчи.

Прошле године у октобру овде је била огромна гомила смећа, било је инфузија, шприцева, кеса за крв – каже Аљевић уз коментар да је све то, срећом, Лим однео и да се то често дешава.

Вехбо додаје да поред депоније Стањевине на уласку у Пријепоље, овде се прави још једна тако да су са обе стране окружени смећем.

Мени је смеће на 50 метара од куће. И не само мени већ целом комшилуку у коме живи око 200 душа – објашњава наш саговорник и додаје да не зна коме да се обрате јер сви кажу да није у њиховој надлежности.

Најгора слика види се одмах након подвожњака и испод железничког моста преко речице.

Отпад бацају неодговорни грађани, а медицински отпад, чије је порекло непознато, додатно забрињава. Кажу да поред самог отпада пролазе деца на путу ка школи, а овде се лети окупља велики број грађана и деце, који долазе због купања и забаве.

Директор Опште болнице Пријепоље Зоран Дробњак рекао нам је да не постоји било каква шанса да отпад потиче из пријепољских здравствених установа, које свој медицински отпад обрађују у Регионалном центру за третман инфективног отпада, који се налази у оквиру болнице, а затим га као комунални одлажу на адекватан начин.

На кесама, разасутим испод пута, пише да се ради о раствору за перитонеалну дијализу Дианеал ПД4, па смо се код медицинских радника распитали о чему се ради.

Овај раствор бубрежни болесници користе за један од видова дијализе, приликом којег се раствор убацује у трбушну дупљу, а после одређеног времена истаче, најчешће у кесе у којим се и налазио. Пре употребе је безопасан, али у кесама на Љупчи може бити и раствор који је већ кориштен и који може да буде инфективан, односно, да буде извор заразе од које можда болује и пацијент који га је користио. Како нам је речено, пацијенти овај поступак примењују сами, у кућним условима, па је и овај отпад највероватније бацио неки неодговорни појединац. На неким етикетама, које су остале сачуване, пише да је рок истекао још 2013. године. Такође пише и да се неупотребљени раствор мора бацити у складу са прописима, што сигурно не подразумева бацање поред пута.

Мештани се надају да ће надлежни реаговати и уклонити овај отпад, као и остало смеће које је притисло Љупчу са свих страна.

Подели на мрежама

Повезани чланци