Међународни дан планете Земље 22. априла – акција чишћења „Заврни рукаве“ одржана у Бродареву

Међународни дан планете Земље 22. априла – акција чишћења „Заврни рукаве“ одржана у Бродареву

Већ 53 године сваког 22. априла обележава се Међународни дан планете Земље, у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину. На овај дан широм Србије биће организоване акције чишћења под називом „Заврни рукаве“. Прилику да очисте своје окружење грађани ће имати на више од 150 локација у земљи. Због Бајрама, акција је у четвртак  одржана на две локације у Бродареву, у организацији Удружења жена „Експанзија“.

Удружење жена Експанзија и еколошка секција Основне школе „Светозар Марковић“ из Бродарева придружили су се националној акцији чишћења „Заврни рукаве“ и уредили су две локације у Бродареву. Као и претходних година, очишћен је простор око Бадерове воде, где је и посађено цвеће. Волонтери су очистили и шеталиште од Пјенавца до Гробничког моста, које је било захваћено поплавама, а велики проблем на овој локацији представља и несавесно одлагање грађевинског отпада.

Организатори акције „Заврни рукаве“ најављују чишћење на више од 150 локација широм Србије, а међу пријављенима је и више локација у Прибоју и Новој Вароши. Узори за акцију су Естонија која је 2008 за један дан очистила целу земљу и Словенија, у којој је 2012. године 250.000 Словенаца (односно 13% популације) изашло и очистило Словенију од дивљих депонија.

Овогодишња тема Дана планете Земље „Уложимо у своју планету“ је осмишљена да убеди компаније, владе и грађане широм света да улажу у планету како би побољшали животну средину и омогућили нашим потомцима бољу и сигурнију будућност. Локалне самоуправе могу да се укључе у акцију забраном пластике за једнократну употребу или обнављањем екосистема, док предузећа могу помоћи смањењем сопственог утицаја на животну средину.

Значај обележавања 22. априла, Дана планете земље огледа се у упозорењу на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањила негативан утицај на животну средину.

Подели на мрежама

Повезани чланци