Друштво

Месна заједница Звијезд годинама без изабраног Савета

У Месној заједници Звијезд не постоји изабран Савет због чега проблеме мештана нема ко да чује и нема ко да се бори за њихово решевање, речено је на састанку који је одржало Удружење Форум жена Пријепоља у овом селу. Залагање за поправљање и изградњу главних сеоских путева као и улагање у нисконапонску мрежу, биле би једне од првих активности жена које су спремне да се кандидују за чланство у Савету на следећим изборима.

Месна заједница Звијезд је једна од три у пријепољској општини у којој на изборима 2018. није изабран Савет, као најниже тело општинске власти. Да је избор Савета веома значајан, свесни су мештани, јер Савет нису изабрали већ неколико мандата, али и представници локалне власти.

Ми немамо никакве информације о буџету наше месне заједнице, нит имамо каквих активности, упркос нашим бројним проблемима међу којима су највећи лоша путна инфраструктура, нестабилно снабдевање електричном енергијом, лош тв сигнал, недостатак превоза – истиче Радоман Петрић.

Чланица Општинског већа Душка Бајић истиче суштину и значај савета.

То је један кључан инструмент у доношењу одлука због чега сви максимално треба да се укључе у кандидатуру за чланство у Савету.

Иницијатива Удружења Форум жена Пријепоља, која је прихваћена у локалној самоуправи, подразумева укључивање већег броја жена у рад Савета. У садашњим Саветима 30 месних заједница од 183оје чланова, само 4 су жене.

Нама је битно да жене буду на местима одлучивања због друге перцепције које имају у односу на мушкарце. Баве се другачијим темама, другачије сагледавају теме, просто другачији живот живе јер нам свакодневница није иста због чега оне на најбољи начин могу да презентују шта им је битно – каже Сања Малешић из Форума жена Пријепоља.

Проблеми у овој месној заједници, која је територијално велика, али са малим бројем становника, слични су као и у осталим сеоским срединама. Жене су спремне да те проблеме решавају.

Прво да решимо нисконапонску мрежу и путеве и када бисмо могли да организујемо прераду воћа, са бар 10 људи. Једино тако можемо очекивати да се неко од омладине врати овде да живи – истиче Љиљана Коругић.

Браћа Новаковић једина су деца у овом селу за које и одлазак у школу представља велики проблем.

Раде иде овде у други разред, а Иван у Сељашницу у пети. Нема превоз, морам по 2 километра да га водим до комшије који га вози и враћа. Ја бих волела да имамо организован превоз, да ми деца не пешаче – каже мајка дечака Владимирка Новаковић која истиче да је нарочито зими тешко.

Састанак представница Удружења Форум жена Пријепоља, локалне самоуправе и Скупштинског одбора за родну равноправност одржан је у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“, а уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци