Мештани Бабина јучерашњи дан провели у страху од ширења пожара

Мештани Бабина јучерашњи дан провели у страху од ширења пожара

За разлику од ватрогасаца-спасилаца, који су обучени за борбу са ватреном стихијом, мештани Бабина су јучерашњи пожар доживели знатно драматичније. Најугроженија су била бабинска домаћинства на локалитету Засеок, којима је ватра пришла на неколико стотина метара.

Пожар у Бабинама је током јучерашњег дана у пар наврата претио је да се прошири до кућа у Засеоку, а прва на удару била су домаћинства породица Ланговић и Дробњак. Ватра је стигла до оближњег брежуљка.

„Било је страшно. Огроман је дим био. Видео се велики пламен“, каже Драган Ланговић.

„Негде после подне иза шуме се појавио велики дим. Отишли смо да видимо шта се дешава а ватра је била узеле и већ је прилазила кућама“, рекао нам је Миленко Дробњак.

„Видела се до небеса, чини ми се, она ватра што бије навише. Дим је био густ, страшно“, каже Милена Дробњак.

У гашење пожара и спречавање њеног ширења ка домаћинствима, уз ватрогасце-спасиоце, укључили су се и мештани, чак и они из делова Бабина који нису били угрожени.

„Стигли су нама у помоћ у вечерњим часовима из Бабина Брашанци, Пузовићи, Томаши, те смо то брже уз помоћ ватрогасаца угасили. Позајмили су нам ватрогасци оне брентаче, па смо са њима гасили. Секли смо и гране од борова, па и њима“, каже Миленко.

Шта је узрок пожара мештани не знају.

Иако је пожар ноћас угашен, једна патрола Ватрогасно-спасилачког батаљона Пријепоље је данас обилазила терен, из предострожности. У пожару је изгорела и значајна површина под смрчевом шумом, које је било и у државном и у приватном поседу. Мештани са којима смо разговарали кажу да претпостављају да штете има на њиховим имањима, али још увек нису стигли да обиђу своје шуме и сагледају колика је.

Више погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци