Мештани извојевали победу: Брана за хватање отпада добија нову локацију

Мештани извојевали победу: Брана за хватање отпада добија нову локацију

Плутајућа брана за хватање отпада, чије је постављање започето у Великој Жупи, након негодовања мештана и посете надлежних из Министарства заштите животне средине, биће измештена. Нова локација, на којој ће ова баријера бити постављена, је у близини плаже Петровац, а радови ће бити настављени када се стекну сви административни услови.

Да грађани имају моћ доказали су мештани и мештанке Велике Жупе који су се изборили за право да живе у здравом животном окружењу. Више од 150 потписа прикупили су за веома кратко време како би надлежни изместили плутајућу брану за хватање отпада из њиховог комшилука, са њиховог купалишта и видокруга.

Мештани су револтирани изградњом зауставне бране која би требало да скупља површински отпад који долази из Црне Горе, како би се умањио даљим током до Прибоја – каже Мухидин Дураковић који каже да њихов циљ није да ремете нешто што је добро, већ само да покажу да може и боље.

Сухбија Јусовић истиче да је ово насељено место и једно од главних купалишта у насељу Велика Жупа, које броји неколико хиљада домаћинстава и пита се како мисле да смеће одвозе њиховом улицом.

Мислим да овде не треба ништа да се гради јер је овде фирма која се бави органском производњом и да није коректно да се ради без дозволе – рекла је Рефка Поровић, док је Мирзета Кајевић додала да ту живи много деце и да сумња да ће се смеће редовно чистити.

Глас негодовања одјекнуо је чак до Београда након чега су представници Министарства заштите животне средине дошли да се на лицу места увере у стање на терену, након чега је донета нова одлука.

Ја сам разговарао са народним послаником Крстом Јањушевићем и он се сложио и признао да то место није одговарајуће. Мештани су највише допринели овоме јер су сви били за то да се баријера помери – каже Анес Јусовић.
Разлог зашто нисмо разматрали ову локацију раније је јер је удаљена више од километар од асфалтног пута тако да пројекат не може обухватити асфалтирање пута, као што је требало на првобитној локацији. Али то је тек био почетак радова, тако да неће бити проблем изместити радове на другу локацију – истакао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Бабић каже да су локације обилазили више пута, да је Петровац отпао због неприступачног пута за камионе ЈКП „Лим“ и да је локација у Великој Жупи изабрана као најлакша и најприступачнија за ову сврху.

Врло смо скучени били у одабиру тих локација. Хтели смо да обухватимо сливове река Грачаница, Зебуђа и Сопотница – објашњава Бабић.

Промена локације утицаће и на завршетак радова и стављање плутајуће бране у функцију.

Ова локација је дефинитивна ако будемо успели да решимо имовинско – правне односе, што како смо видели, не би требало да буде проблем. Морамо урадити и анекс уговора због промене саме локације и сачекати сагласност „Србијавода“ за ову локацију. Грађевинска дозвола не треба, али Одељење за урбанизам мора да да своје мишљење и званично – закључио је Бабић.

Укупна вредност пројекта је непуних 19 милиона динара, од којих је око 15 милиона динара обезбедило Министарство заштите животне средине, док је учешће општине Пријепоље око 4 милиона динара. Постављање брана планирано је и у општинама Прибој и Нова Варош, а вредност пројекта за све три општине је 70 милиона динара. Један од главних резултата постављања брана требало би да буде уклањање плутајућег смећа из реке, али и са обала, које остају под кесама и отпадом након сваког опадања водостаја Лима.

Подели на мрежама

Повезани чланци