Милешевски културни клуб „Свети Сава“ – три деценије постојања

Милешевски културни клуб „Свети Сава“ – три деценије постојања

Пре три деценије, 15. јуна 1991. године, у Пријепољу је основан Милешевски културни клуб „Свети Сава“, као настављач дела и традиције истоименог Културно-просветног друштва основаног 1904. године, чији је први председник био прота Јован Госпић а други социолог Сретен Вукосављевић.

 „Уверен сам да ће ваше друштво бити достојно сваке речи свог имена: културе, Милешеве и Светог Саве. Обнављање живе воде у старим изворима је још један доказ да сз узалуд спаљивани и Милешева и Свети Сава – и да нам изван културе нема живота ни опстанка међу људима и народима“, написао је академик Матија Бећковић захваљујући се на позиву да присуствује оснивачкој скупштини Клуба, који настаде на иницијативу групе културних посленика, међу којима је било и просветних и здравствених радника, свештеника, радника и домаћина сељака.

Велика сала Дома културе била је пуна а скупштини су присуствовали бројни гости из Пријепоља и окружења, међу којима и блаженопочивши Митрополит црногорско-приморски Амфилофије, који је и беседио. Поздравна писма су упутили Матија Бећковић, Добрица Ћосић, Брана Црнчевић и многи други, каже председник МКК „Свети Сава“ Зоран Малешић. У почетку, Клуб се се у почетку бавио хуманитарним и политичким радом, каже Малешић, али оно што је касније обележило рад је дистанцирање од политике и окретање искључиво културним активностима. Бавио се издаваштвом, организацијом културних и научних скупова, али је најпрепознатљивији по издавању ревије „Савиндан“, која је до сада забележила 31. број. Међутим, почетни ентузијазам, који је резултирао са 600 чланова, брзо је спласнуо. Масовности више нема, али има посвећености оних који су и даље у Клубу.

Због пандемије и лоше епидемиолошке ситуације ове године су изостале традиционалне промоције „Савиндана“ у Пријепољу и другим градовима. Свечана скупштина поводом тридесетогодишњице постојања планирна за 15. јун одложена је због противепидемијских мера за септембар.

 „Данас, тридесет година од како је настао Милешевски културни клуб, осећам радост што луча Светосавља, једна од ретких у ово време сатирања сваке духовности и величања празноверја, пламти истинском топлотом срца људи који су клуб основали и истрајавају да се не угаси. Ма колико се чинило да је делање Милешевског културног клуба провинцијско и недовољно видљиво међу Србима, то није и не може бити тако. Ни један напор и подухват предузет на добробит народа, његове духовности и очувања памћења, није узалудан. А делање људи који овај клуб воде и учествују у његовој мисији је значајан, користан и благородан“, написао је публициста и сарадник ревије „Савиндан“ честитајући јубилеј Клуба.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци