Министарка Гојковић отворила Дане европске баштине у Пријепољу

Министарка Гојковић отворила Дане европске баштине у Пријепољу

Централна прослава Дана европске баштине у Србији обележава се у Дому културе Пријепоље, установи која је овогодишњи домаћин манифестације. Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић свечано је отворила манифестацију која се ове године обележава под темом „Културно наслеђе за све“, која ће трајати 1. и 2. октобра. 

Програм обележавања Дана европске баштине у Пријепољу почео је наступом Фолклорног ансамбла Дома културе и обиласком изложбе „Културно наслеђе општине Пријепоље – Богатство различитости”. Дани европске баштине, као заједнички програм Савета Европе и Европске комисије, обележавају се у 50 европских држава програмима чији је циљ да се широкој јавности у свим европским државама приближи и учини доступним културно наслеђе и да се, истакне јединство разноликости заједничког европског наслеђа. На предлог Министарства културе и информисања, које је координатор овог програма на националном нивоу, овогодишња централна прослава поверене је пријепољском Дому културе.

Имајући у виду идеју водиљу и овогодишњи наслов манифестације, уверена сам да је Министарство културе и информисања учинило прави потез избором Пријепоља за место одигравања централног догађаја у нашој држави. Овај град и општина познати су као јединствена мултиетничка средина и као крај са изразито богатим културним наслеђем, које је настајало и расло кроз многе историјске периоде и под утицајем различитих вероисповести, што овај део Србије сврстава у добре примере европске баштине у пуном смислу тог значења. Проглашавам отвореним централни догађај Дана европске баштине у Србији – изјавила је потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Истрајан рад на очувању и унапређењу културног стваралаштва, као и добра сарадња са Министарством културе, које је ове године значајним средствима пружило подршку у раду Дому културе Пријепоље, допринели су овогодишњем избору за домаћина манифестације. 

Мислим да се Пријепоље препознало и препоручило за домаћинство самом темом овогодишњих Дана европске баштине -Културно наслеђе за све. У Пријепољу се врло брзо научи да различитости могу да живе у хармонији, било да је речи о религији, култури и архитектури, народним обичајима, јелима или одећи и неким другим сегментима свакодневног живота – истакла је директорка Дома културе Пријепоље Адмира Мостарац.

Ова прилика искоришћена је и за указивање на проблеме са којима се суочава више од четири деценије стара пријепољска установа културе.

За 42 године ово импозантно здање, дивно здање које је ретко видети у држави, нарочито у мањим срединама као што је Пријепоље, полако попушта зубу времена. Прилично је пропао кров, столарија је изгубила своју функцију, нема грејања – рекао је заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић.

Осим изложбе „Културно наслеђе општине Пријепоље – Богатство различитости“ посетиоци ће моћи да погледају изложбе „У сусрет пола века уметничке колоније Милешева“ Избор из легата, 100 година Гајрета у Пријепољу, „40 година Дома културе Пријепоље – Ушће култура“. На централној прослави Дана европске баштине у Пријепољу традиционалну кухињу овог краја, припремиле су и представиле гостима и посетиоцима Бранкица Жунић и Сабиха Дацић. У оквиру манифестације министарка Гојковић и гости посетили су манастир Милешеву где их је дочекао Епископ милешевски г. Атанасије. Обишли су Храм Светог Вазнесења Господњег и манастирску ризницу. Програм, сличан данашњем, припремљен је и за госте који долазе у Пријепоље у поподневним сатима, а током сунботе предвиђен је обилазак бројних културно-историјских знаменитости пријепољске општине.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци