Министарство заштите животне средине финансира изградњу Еко парка на Равнама

Министарство заштите животне средине финансира изградњу Еко парка на Равнама

Приликом недавне посете Пријепољу  министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је три уговора по којима ће ово министарство са више од 20 милиона динара суфинансирати пројекте очувања и заштите земљишта као природног ресурса у Пријепољу, Прибоју и Новој Вароши.Општини Пријепоље припало је 7 милиона динара, које ће удружити са скоро два милона својих средстава за изградњу еко парка на Равнама.

На јавни позив Министарства заштите животне средине општина Пријепоље и Туристичка организације Пријепоље конкурисали су са пројектом који се односи на на заштиту земљишта као природног ресурса. Тражена средства су им одобрена у пуном износу.

Наш пројекат Министарство је подржало са 7.000.000 динара, док је 1.750.000 динара определила општина. Радићемо Еко парк на потезу Равне који треба да допринесе развоју нашег краја и туристичкој понуди, као место за одмор и разоноду наших суграђана – каже председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Пројекат подразумева изградњу Еко парка са свим адреналинским садржајима за најмлађе, али и за најстарије суграђане.

То подразумева трим стазе и друге садржаје у којима ће уживати наши најмлађи, испреплетане стазе за развијање неких њихових вештина и још мноштво других сдаржаја које ћемо дефинисати пројектом – каже в.д. директорке Туристичке организације Пријепоље Илда Чоловић и додаје да је циљ писања пројекта био да наше потребе усмеримо ка конфигурацији терена и ка неким природним богатствима којима располажемо. 

Пројекат носи назив „Санација и рекултивација земљишта услед ерозије и клизишта“, а без двоумљења изабрана је парцела која се налази на Равнама.

Та парцела годинама уназад је девастирана и није имала праву намену, негде због клизишта и због самог шумског дела, односно неодржавања па је овим пројектом предвиђена рекултивација и санација земљишта, који подразумевају грађевинске радове који ће бити дефинисани пројектом. А том рекултивацијом ће се добити коначна намена, а то је тај Еко парк – појашњава Илда Чоловић додајући да им је жеља да врате прави дух и туристичку намену том поднебљу посебно што је то удаљено само километар од центра града и има веома леп поглед.

Један од разлога што је одабрана баш ова локације јесте да се ова прича надовеже на постојећи пројекат изградње излетишта на Равнама, који реализује ТО регије Западна Србије. Прва фаза овог пројекта је завршена, а чека се одобрење за реализацију друге фазе која је прошле године изостала збох епидемије корона вируса.

Пројекат јесте одвојен, али ћемо видети да буде складна целина са већ започетим радовима на излетишту, јер тај потез није спутан локацијским условима – истиче председник Бабић. 

Председник Бабић очекује се да ће средства за изградњу еко парка бити пребачена у наредних месец дана. Уследиће расписивање јавне набавке за извођача радова који би према његовим проценама могли да почну већ на јесен.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци