Молитвено прослављена трогодишњица устоличења Епископа милешевског г. Атанасија

Молитвено прослављена трогодишњица устоличења Епископа милешевског г. Атанасија

Трогодишњица устоличења Епископа милешевског г. Атанасија обележена је молитвено у манастиру Милешева, Светом архијерејском литургијом коју је служио владика милешевски са свештенством и монаштвом Епархије милешевске.

Епископ милешевски г. Атанасије се захвалио свима који су дошли да саборно и молитвено прославе трогодишњицу његовог увођења у службу епископа Епархије милешевске. Он је рекао да то чине стајући пред Господа, који је наш претпостављени, наш господар а ми слуге његове, он нам даје задужења а ми му полажемо рачуне. Владика каже да се молимо да се не постидимо ни пред Богом ни пред људима у моменту када станемо пред Господа. Тада ће се много разоткрити, неке лажи ће бити видљиве и биће много изненађења. Сваки пут кад посматрамо свој живот сагледавамо га у тој перспективи.

Континуитет и контекст су две кључне речи, рекао је владика. Постоје многи континуитети делања али се сви могу сабрати под два – континуитете добра и континуитете зла. Нас је Господ, у својој љубави и премудрости, укључио у континуитет добра, са циљем да деламо по узору на њега, да будемо сарадници у спасењу своме и спасењу ближњих. Милешевски простор је пример премудрог деловања Оца нашег као творца, и морамо се дивити његовом стваралаштву, прелепој природи којом овај простор обилује, каже Епископ Атанасије, и додаје да су се и наши преци угледали на њега у стваралаштву, попут Светог краља Владислава и Светог Саве који су подигли овај храм.

Постоје и континуитети зла, рекао је владика, јер Сатана, и после пораза који је доживео од Господа, наставља да делује и да мобилише своје слуге које ће деловати деструктивно. Владика се захвалио свима што су учествовали у молитви за пострадале у „Олуји“, за коју је рекао да је злочиначка акција, упркос томе како је неки данас представљају.

Тугујемо и због страдања људи на простору Косова и Метохија и дајемо подршку онима који се боре за очување светиња на простору Црне Горе. Тугујемо због страдања свих који губе битке са опаком болешћу и корона вирусом, рекао је владика, и додао да због свега што се дешава увиђамо да нам је потребна сарадња и учешће Бога у нашим животима.

Владика Атанасије је у својој беседи најавио и постављање крста на брду изнад Милешеве, Титеровцу, а након беседе протојереј-ставрофор Марко Папић прочитао је честитку пљеваљског одбора за одбрану светиња поводом трогодишњице од устоличења Епископа Атанасија.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *