„Мушовићи на бедему – јадиђар“ – Мегдан епске песме и историје

„Мушовићи на бедему – јадиђар“ – Мегдан епске песме и историје

Књига „Мушовићи на бедему – јадиђар“ говори о пореклу ове угледне породице, кретању Мушовића, угледу и капетанству које се сабљама делило, а последње странице говоре о њиховом одсељавању из Никшића и Колашина. Своје место у књизи нашло је чак 15 епских песама у којима се спомиње неко од капетана из овог братства, један број новинских чланака, преписке Мушовића са црногорским поглаварима, а ово дело је аутор посветио својој породици, која, како каже, представља његов бедем.

„Специфично за ову књигу је што она доноси једно специфично чојство и јунаштво са обе стране приликом опсаде Никшића. Ја могу да истакнем само тај моменат да су Мушовићи остали у Никшићу две године после освајања. Прва кућа коју је посетио краљ Никола био је хан Арслан-бега Мушовића, а своје имање су касније и продали краљу – истиче аутор Емир Мушовић.

Резензент мр Саит Шаботић каже да су Мушовићи 1714. године након Нуман-пашиног освајања успели да добију првенство у Никшићу и да задобију капетански положај, који задржавају више од сто година упркос борби са породицом Мекића.

По напуштању Никшића један број Мушовића задржао се у Бијелом Пољу, Пријепољу и Новом Пазару, где и данас живе. Значајан допринос истраживању братства Мушовића дао је историчар Ејуп Мушовић осамдесетих година прошлог века, а неколико деценија касније, инспирисан епским песмама, његов рад наставио је млади Емир Мушовић.

Колико је породица Мушовића била знаменита говори епска поезија, и то поезија која долази како са црногорске, тако и са бошњачке, муслиманске стране. Ова поезија је изучавана и на Харварду, а карактеристично је да у њој може да се види дивљење и ове противничке стране, која према беговској и капетанској кући Мушовића исказује велико поштовање – истиче Шаботић.

Поред аутора и магистра Шаботића, на промоцији су говорили Веселин Коњевић, аутор књиге „Казивање Ахмет-бега Мушовића“ и књижевни стваралац Улвија Мушовић. Уредница књиге је Хадија Кријешторац, а издавач Библиотека „Вук Караџић“.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *