На који начин млади размишљају о медијима и шта желе од медија?

На који начин млади размишљају о медијима и шта желе од медија?

Да ли су медији битни младима? Kолико и на који начин се информишу? У којој мери медији прате њихове потребе и интересовања. О овим темама разговарали смо са младима који ће у сарадњи са редакацијом ТВ Форум наредних месеци осмишљавати и реализовати садржаје посвећене њиховој генерацији.

На који начин медији комуницирају са младима? Да ли разумеју њихове потребе и колико су теме које се тичу младих у фокусу медија?

Углавном младих слабо има у медијима. Мало ко се уопште бави младима и да имају неки утицај у медијима поготово у неразвијеним срединама, деца су мање мотивисана или их је срамота да изађу пред медије – сматра Лазар Цвијовић.

Последица тога што их нема довољно у класичним – мејнстрим медијима је и да их млади не прате, већ се информишу преко других канала.

Слабо пратимо телевизију или новине, већ се углавном информишемо преко друштвених мрежа Инстаграм, Тик Ток или неких других апликација – додаје Лазар.  

Признају и сами да није лако креирати садржаје који ће им бити занимљиви, али и да је далеко од истине да младе ништа не интересује.

Када нешто одлучимо да радимо и када нас нешто стварно занима, ми оставимо телефон, јер и нама је телефона преко главе.  Иначе, телефон користимо кад смо сами  да се информишемо или направимо себи неку занимацију. Више је то стереотип да нас ништа не занима. Да се нешто више ради и снима, нас би то и занимало, али тешко ко може и да погоди шта младе интересује да бисмо успели да направимо неки квалитетан садржај – мишљења је Тамара Тмушић.

Колико је невидљивост младих у медијима, огледало односа државе и доносиоца одлука према младима? Лазар истиче да има неких идеја, али да треба доста рада и труда би постигли неке жељене резултате, док Тамара сматра да се о младима не води много рачуна јер они који доносе одлуке мисле да не могу много да допринесу.

Уствари, млади би требало да буду циљна група, зато што на нама све остаје. Ми ћемо сутра нешто урадити или неком помоћи, а слабо ко са нама долази у контакт. Једноставно смо и тако научени да се не мешамо, да то оставимо старијима… закључује Тамара.

У наредним месецима, ови млади људи уз подршку новинара и новинарки ТВ Форум креираће садржаје који који ће подржавати идеје, препознавати потребе и интересовања младих, на начин, који је разумљив и приступачан младима. 

Подели на мрежама

Повезани чланци