На референдуму гласала трећина уписаних у бирачки списак у Пријепољу – 82 одсто за промене Устава

На референдуму гласала трећина уписаних у бирачки списак у Пријепољу – 82 одсто за промене Устава

Грађани и грађанке Србије су се на референдуму изјаснили са 59,73 одсто гласова у корист потврђивања Акта о промени Устава у делу који се односи на правосуђе, док је 39,24 одсто било против, показују подаци Републичке изборне комисије добијени на основу 98,47 обрађених гласачких места. У Пријепољу је на референдуму гласало нешто мање од трећине уписаних бирача, од којих је 82 одсто било за, а 18 одсто против промена Устава.

У Пријепољу је на 66 бирачких места од 32.503 особе са правом гласа, изашло 10.301 бирача, од којих је 8.463 гласало за, а 1.783 против промена Устава. На референдуму је гласало 1.953.711 грађана и грађанки Србије, односно 30 одсто уписаних бирача. Како је навео председник Републике Србије Александар Вучић, који је у страначким просторијама први саопштио резултате референдума, око 400.000 гласача више, било је за промене Устава.

Према до сада обрађеним гласовима било је 19.915 неважећих листића, односно 0,1 одсто. 60,48 одсто грађана, изашлих на референдум о промени Устава, гласало је за промене, а 39,52 одсто против. Разлика је 20 одсто између оних који су заокружили „да“ и грађана који су заокружили „не“ – рекао је на конференцији за медије Александар Вучић.

Посматрачка мисија црта која је пратила регуларност спровођења референдума истакла је да су на 4 одсто бирачких места забележене различите неправилности, док на 30 одсто, на отварању нису били присутни сви чланови гласачког одбора.

У Новом Пазару, наш посматрач је сведочио директном стављању десетине гласачких листића у кутију. Међутим, анализом гласова, и када се изузму бирачка места из нашег узорка у којима су забележене неправилности, не мења се укупан резултат референдума – истакао је програмски директор ЦРТА Раша Недељков.

Говорећи о законској процедури након коначних резултата гласања, председник Скупштине Републике Србије Ивица Дачић је нагласио да успех на референдуму значи боље правосуђе, брже реформе и напредак на путу евроинтеграција.

Након што резултати буду проглашени, Скупштина Србије ће усвојити уставне амандмане и Уставни закон за спровођење промена Устава – додао је Дачић.

Право гласа у Србији имало је 6.510.323 гласача. Референдум је пратило око 2.500 посматрача, а рок за објаву коначних резултата истиче у петак, 21. јануара у 20 сати.

Подели на мрежама

Повезани чланци