Друштво

Нацрт Стратегије развоја социјалне заштите општине Пријепоље: Предвиђено више услуга за већи број корисника

Очување и унапређење нивоа социјалне сигурности грађана и грађанки у Општини Пријепоље, кроз развијање одрживог, ефикасног и свима доступног система социјалне заштите, циљ је нацрта прве стратегије развоја социјалне заштите општине Пријепоље 2021-2025. Јавна расправа о овој стратегији, као и Одлуци о социјалној заштити завршена је 1. марта.

Нацртом Стратегије развоја социјалне заштите општине Пријепоље предвиђено је увећање броја услуга, као и броја корисника. Уз до сада успостављене услуге, које обухватају помоћ у кући за старе и инвалидне особе, услугу личног пратиоца, социо-едукативни програм за децу и младе у сукобу са законом и социјално становање у заштићеним условима расељених и социјално угрожених особа, предложено је ширење сервиса услуга на локалном нивоу.

То је прихватилиште за стара и одрасла лица, што нама као установи која се брине о њима, ствара проблем у делу смештаја од момента када не могу да брину о себи па до смештаја у установу социјалне заштите. У том периоду, док се не прикупи документација и не створе услови за смештај, ми имамо проблем – објашњава вршитељка дужности директорке Центра за социјални рад Пријепоље Рада Дивац.

Подршку у изради стратегије представницима локалне самоуправе и Центра за социјални рад, пружили су представници ГИЗ-а, Немачке организације за међународну сарадњу. Нацрти Стратегије и одлуке о социјалној заштити,  израђени  су у складу са Законом о социјалној заштити и Закону о локалној самоуправи.

Зашто је неопходно да имамо стратегију? Неопходно је и да бисмо средства из буџета локалне самоуправе планирали за те услуге. Са друге стране, приликом конкурисања код донатора је неопходно да имамо документ на који можемо да се позовемо. Све услуге које смо предложили су део нашег рада на терену и сусретања са потребама корисника у нашој средини. У прошлој години Центар за социјални рад је радио са 4009 корисника и пружио услугу 6750 корисника, што је велики број у односу на број становника, као и на број запослених радника – истиче Дивац.

Јавна расправа о нацрту стратегије развоја социјалне заштите општине Пријепоље 2021-2025 и Одлуке о социјалној заштити, трајала је од 12. фебруара до 1. марта, до када је било могуће доставити предлоге и сугестије.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *