Жене

Наташа Михаиловић Вацић: Потребно је више жена на местима одлучивања на локалу

Жене морају да буду видљивије у локалним срединама и да буду заступљене на кључним местима одлучивања, сматра народна посланица Наташа Михајловић Вацић. Предстојећи парламентарни и локални избори расписани за 21. јун, прилика су да се тренутна слика промени.

Залагање за веће учешће жена у политици не сме да се сведе само на бројеве и увођење квота јер они нису истински показатељ родне равноправности. У Скупштини Србије жене чине 38 одсто од укупног броја народних посланика, председнице Скупштине и Владе су жене, четири министарства од 20 укупно поверена су женама, гувернерка је жена. Велики простор за мењање ове слике постоји на локалу.

Локалне средине су те где заједно морамо да порадимо на томе да жене постану видљивије, јер није довољно жена на кључним местима, ни градоначелника, ни начелника важних сектора. Зато је важно да се жене додатно оснаже и мотивишу да се заинтересују за политику. Ја иначе сматрам да није тачан аргумент да жене политика не занима, итекако да их занима – каже народна посланица Наташа Михаиловић Вацић.

Кључни фактор у промени тренутне ситуације је образовање.

Што је жена образованија, њена примања када се запосли су већа. Она постаје економски независнија и самим тим постаје заинтересована за политику у смислу лакше артикулације свега онога што из свог угла види и препознаје као проблеме – сматра Наташа Михаиловић Вацић.

На политику се гледа из мушког угла због чега је важно укључивање жене у процесе доношења одлука. Само жене знају који су њихови приоритети, интереси, као и  шта су њихови највећи проблеми у једној заједници.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *