Научни комби у Пријепољу (ВИДЕО)

Научни комби у Пријепољу (ВИДЕО)

Научници са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Факултета за физичку хемију од маја до септембра посећују школе у унутрашњости и омогућују ученицима да сами изведу неке од научних експеримената. Активност је названа „Научни комби“, и у исто време промовише „Ноћ истраживача“ која се ове године у Србији одржава десети пут.

Овај пут, прилику да експериментишу имали су ученици и ученице четвртог разреда, а међу научницима – водичима, који су изводили експерименте са пријепољским основцима, било је чак троје доктора наука, од којих др Александра Дивац Ранков вуче корене из Пријепоља, а др Јадранка Миликић је рођена у Пријепољу, где је завршила Основну школу „Свети Сава“.

Научнице кажу да је ово један од најбољих начина да се добије дечија пажња и код деце роди интересовање за бављење науком.

Ноћ истраживача се одржава сваке године последњег петка у септембру уз подршку Европске комисије, у оквиру Марија Склодовски-Кири акције, која представља програм Европске уније за јачање европске истраживачке каријере. Ове године се одржава 27. септембра у 16 градова у Србији и планирано је да окупи неколико стотина научника и више десетина хиљада посетилаца.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *