Неовлашћено дељење интимних фотографија – кривично дело!

Неовлашћено дељење интимних фотографија – кривично дело!

Аутономни женски центар је покренуо важну кампању која позива грађанке и грађане да се придруже борби против злоупотребе и неовлашћеног дељења интимних фотографија и снимака. Под слоганом „Закуни се у закон“ кампања носи снажну поруку и директно позива на потписивање петиције која има јасан циљ – доношење закона који неовлашћено дељење интимних садржаја квалификује као кривично дело.

Ова пракса, која се често назива и „осветничка порнографија“, иако се широм света иде ка избацивању коришћења тог термина, све је распрострањенија појава у нашем друштву. Жртве оваквих злоупотреба су најчешће жене свих узраста, које осећају срамоту и доживљавају емоционалну патњу и осуду друштва, те постаје преовлађујући облик сексуалног насиља којим се озбиљно крше приватности, интима и достојанство девојчица, девојака и жена. Због тога, петиција има за циљ унапређење заштите жртава путем установљавања кривичне одговорности учинилаца ових дела.

У кампањи су искоришћена најчешћа обећања и заклетве којима се мушкарци служе како би убедили потенцијалне жртве да без задршке пошаљу своје интимне фотографије и снимке. ‘Крупне’ речи и обећања као што су: „мајке ми“, „свега ми“, „очију ми“, „деце ми моје“, врло се лако погазе, те су с намером смештене у форму законске изјаве. Овим једноставном, а упечатљивом поруком, Аутономни женски центар жели да укаже на то колико је апсурдно да једину заштиту представљају понекад олако изговорене речи када је у питању овако озбиљна и интимна тема. Шаљемо поруку држави, посебно Радној групи Министарства правде које ради на изменама и допунама Кривичног законика, као и друштву у целини, да је закон једина права заштита – истиче Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

Овај друштвени феномен има своје корене у односима моћи и контроле. Жртве, првенствено девојчице, девојке и жене, се суочавају са озбиљним последицама када њихова приватност постане предмет јавног коментарисања и злостављања. Кроз кампању се истиче важност едукације о последицама дељења интимних садржаја трећим особама, али и о потреби за правном заштитом оних чији су приватни садржаји злоупотребљени без њихове сагласности.

Доношење закона који би осудио и санкционисао неовлашћено дељење интимних садржаја представља корак напред у смеру стварања друштва које поштује приватност и индивидуална права сваке особе. Ова иницијатива, усмерена на заштиту жртава свих узраста, шаље и снажну поруку да се овакви облици дигиталног злостављања неће толерисати у нашем друштву.

Важно је да се сви грађани активно укључе у подршку овој кампањи, потписивањем петиције и ширењем свести о штетности неовлашћеног дељење интимних фотографија и снимака. Само заједничким напорима можемо створити друштво у коме су интимност и приватност сваке особе поштовани и заштићени.

Подржимо кампању „Закуни се у закон“, јер сваки потпис је важан.

Петицију можете потписати ОВДЕ.

Подели на мрежама

Повезани чланци