Несташица воде у пријепољским селима – испоручено 110 цистерни воде, још 50 на чекању

Несташица воде у пријепољским селима – испоручено 110 цистерни воде, још 50 на чекању

Веома топло и сушно лето довело је до несташице воде и проблема у снабдевању у селима и приградским насељима Пријепоља.  Највише проблема имају мештани села и насеља која нису прикључена на градски водовод , а којима је од краја маја ЈКП „Лим“ до сада испоручило 110 цистерни воде, а још 50 захтева је на чекању. Из Комуналног предузећа и даље апелују на грађане и грађанке Пријепоља да рационално користе воду јер се и прилив воде на постројењу у Сељашници смањује.

Скоро три месеца са свега десетак кишних дана условили су да околна села и насеља општине Пријепоље остану и потпуно без воде.

Велики проблем имају мештани села која нису прикључена директно на градски водовод, а која су иначе сушна. То су Крушево, Бабине, Рогушје, расно, Миљановица, један део према Хисарџику… То су села где су проблеми са снабдевањем константни, а посебно у овој години која је по питању хидрометеоролошких прилика веома критична – истиче в.д. директора ЈКП „Лим“ Џевад Бегановић.

Муке са снабдевањем воде за пиће и напајањем стоке, мештани ових сушних подручја донекле умањују цистернама које је Комунално предузеће почело да испоручује још крајем маја.

До сада смо испоручили 110 цистерни воде грађанима, што за пиће, што за друге потребе. У последњих месец дана Општинска управа Пријепоља је донела одлуку о субвенционисању воде за пиће мештанима тих сушних подручја и до сада смо ми неких 40 -ак тура испоручили, а на чекању је још око 50 тура за та сушна насеља. Обично су то брдски предели са лошим путевима, иде се преко ливада, тако да идемо јединим камионом који може да изађе и ради отприлике 12 -13 сати дневно, да бисмо могли да постигнемо ову баш велику потражњу воде – додаје Бегановић.

Иако корисници градског водовода, осим на појединим вишим котама, за сада немају већих проблема у снабдевању водом, из Комуналног предузећа апелују на рационалну потрошњу јер се и прилив воде на постројењу у Сељашници смањује.

Апелујем на грађане који ту воду злоупотребљавају, да не заливају вртове, не перу дворишта, не перу аута, јер верујете сви околни градови су почели са рестрикцијама. Ми ако почнемо са рестрикцијама није добро ни по грађане ни по водоводни систем комплетан, јер чим почну затварања, почну кварови, пуцање великих цеви и онда тек настају проблеми – упозорава Џевад Бегановић.

За сада, комунална инспекција није контролисала да ли се и колико вода градског водовода користи у недозвољене сврхе, али ако оваква ситуација без падавина потраје, најављују строжије контроле.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци