Новосадски гимназијалци боравили у Милешеви

Новосадски гимназијалци боравили у Милешеви

Полазници верске наставе у новосадској Гимназији „Јован Јовановић Змај“ боравили су у манастиру Милешеви минулог викенда у оквиру поклоничког путовања организованог у сарадњи са Епархијом бачком. Многи од њих су Милешеву посетили први пут, а пут Новог Сада кренули су препуни позитивних утисака.  

Новосадски гимназијалци су у суботу стигли у манастир Милешеву, где су игуманија Аквилина и милешевско сестринство приредили трпезу љубави у манастирској гостопримници, у којој је настављено дружење уз звуке гитаре и виолине и духовне и песме из народне баштине. У недељу су присуствовали литургији коју је служио протојереј-ставрофор Никола Перковић, уз саслужење ђакона Дамјана Љујића, вероучитеља, који је и беседио. Боравак у Милешеви је на младе госте оставио изузетан утисак.

Гимназијалци су на поклоничко путовање дошли са својим вероучитељима, ђаконом Дамјаном Љујићем и Иваном Костићем, и професорима српског језика и књижевности Миланом Зељковић, Наташом Будимир и Јасмином Пивнички.

Ђакон Дамјан Љујић је рођени Пријепољац, који живи и служи у Новом Саду, у Епархији бачкој. Каже да ће му срце вечно бити у Милешеви и зато је радост због доласка са својим ученицима још већа.

Након литургије, посете манастирској ризници и ручка у Милешеви, гимназијалци су, приликом повратка у Нови Сад, посетили и манастире Ваведење и Благовештење у Овчарско-кабларској клисури.

Подели на мрежама

Повезани чланци