Од 89 хоспитализованих, 27 преминуло у Ковид одељењу пријепољске болнице

Од 89 хоспитализованих, 27 преминуло у Ковид одељењу пријепољске болнице

У Ковид одељењу пријепољске Опште болнице тренутно је смештено 35 пацијената, сви са позитивним тестом на корона вирус. Ситуација је тешка јер је у последњих 25 дана овде хоспитализовано 89 пацијената, од којих је 27 преминуло, рекао је за ТВ Форум и портал Форуминфо директор Опште болнице, доктор Зоран Дробњак. Једини лек за борбу са Ковидом-19, у овим тренуцима јесте вакцинација, истакао је Дробњак.

Општа болница у Пријепољу је 11. септембра интерно одељење, са  35 лежајева, издвојила за лечење ковид позитивних пацијената.

Тренутно на одељењу имамо 35 Ковид пацијената који су Ковид позитивни, међу њима је 11 пацијената који су вакцинисани, 10 са кинеском и један са руском вакцином. Један пацијент је на неинвазивној вентилацији, значи интезивно лечење са кисеоником, и он се налази под сталним надзором анестезиолошке службе. Значи, од 11. септембра имали смо укупно 89 пацијената који су се лечили на нашем одељењу и од тог броја 27 је, нажалост, преминуло, што је велики број. Отворили смо и 25 дневних болница. То су велики бројеви и говоре да је велика фреквенција вируса међу становништвом, чему у прилог говори и велики број прегледа у Ковид амбуланти Дома здравља – каже директор Опште болнице Пријепоље др Зоран Дробњак.

С обзиром на велики број оболелих, капацитети пријепољске болнице често нису довољни да приме све којима је потребно болничко лечење, па се пацијенти шаљу и у друге болнице у Златиборском округу.

Често се дешава да један број пацијената, који захтевају интензивно лечење, шаљемо и у друге медицинске центре. Скоро смо једног пацијента послали на лечење у Батајницу, због пратећих болести – објашњава Дробњак.

Опреме и лекова за лечење има довољно, али су недовољни људски капацитети. Запослени већ две године улажу огромне напоре у борби са епидемијом и раде појачаним снагама како би одговорили на све захтеве пацијената.

Потребна им је и подршка и разумевање јер обављају лечење и Ковид позитивних и осталих пацијената. Ја им се захваљујем и пружам подршку и надам се да ће успети да истрају. Са друге стране, позивам и становништво да помогне нашем здравственом систему тако што ће да се одазове вакцинацији. Једини лек у овој фази епидемије јесте вакцинација. Сви који то нису урадили, нека то ураде и тако ће помоћи и својим ближњима и медицинским радницима – истакао је доктор Дробњак.

Међу хоспитализованим пацијентима има пацијената свих старосних структура, али много је више невакцинисаних. Само у претходном дану, у среду, од 47 пацијената који су смештени на болничко лечење у свим болницама Здравственог центра Ужице, њих 30 је невакцинисано. Најмлађи позитиван пацијент прегледан ових дана, са јаком упалом плућа, а који је упућен на лечење у Ужице, је двогодишње дете.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци