Од почетка године у Србији идентификоване 42 жртве трговине људима

Од почетка године у Србији идентификоване 42 жртве трговине људима

Трговина људима као модерни облик ропства једно је од најтежих кривичних дела и представља драстично кршење основних људских права - права на живот, слободу избора, слободу кретања. Kaко би се скренула пажња на распрострањеност овог проблема, сваке године 18. октобра обележава се Европски дан борбе против трговине људима.

Према званичним подацима у 2019. години у Србији је идентификовано 39 жртава трговине људима, од којих је 25 малолетно, док су у предходних девет месеци 2020. године идентификоване 42 жртве трговине људима, од којих је 16 малолетно.

Жртве трговине људима су у већини случајева жене, девојке и све већи број малолетних лица, којима се првенствено тргује у сврху сексуалне експлоатације.Према подацима Бироа за борбу против трговине људима у овој години у Србији су забележени случајеви где су родитељи подводили своју малолетну децу зарад наплате дугова, за куповину наркотика, алкохола, огрева и слично.

Процес врбовања жртве од стране криминалних група и појединаца одвија се на више начина: од уласка у емотивне везе са потенцијалном жртвом па све до уцена, отмица, присилних радњи и претњи. Друштвене мреже и форуми представљају најзаступљенији вид врбовања потенцијалних жртава, у ком су највише угрожена деца. Ограничење кретања услед пандемије Ковида 19 и слабљење економских прилика, довели су до пораста броја деце која присилно раде на улицама,  принудних бракова, као и повећања броја случајева радне експлоатације.

Са циљем да укаже на озбиљност овог друштвеног проблема и значај превенције, организације чланице Антитрафикинг мреже, међу којима је и Форум жена Пријепоља, сваке године уличним акцијама и другим активностима широм Србије обележавају 18. октобар, Европски дан борбе против трговине људима.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *