Одабрано десет фирми за услуге и радове на енергетској санацији домаћинстава у Пријепољу

Одабрано десет фирми за услуге и радове на енергетској санацији домаћинстава у Пријепољу

Објављене су прелиминарне ранг листе привредних субјеката који ће учествовати у спровођењу мера енергетске санације породичних кућа и станова у општини Пријепоље. Одабрано је укупно 10 фирми које ће реализовати набавку и уградњу столарије, термоизолације и котлова на биомасу у домаћинствима који се налазе ужем градском језгру. До краја месеца биће објављен и јавни позив за пријаве грађана и грађанки који ће у оквиру овог програма моћи да унапреде енергетску ефикасност својих кућа и станова.

Како би се смањило загађење ваздуха и потрошња енергента који се користе за грејање домаћинстава, а тиме унапредила енергетска ефикасност, у општини Пријепоље спроводи се програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. У оквиру првог јавног позива одабране су фирме које ће пружати услуге у три групе активности и инвестиција побољшања  енергетске ефикасности.  

Прва мера је набавка и уградња материјала за термичку изолацију зидова, кровова, тавана и осталих делова објекта и пријавили су се „Мушовић ДОО“ и „Јоновић – градња“  из Пријепоља. За другу меру, набавка и уградња прозора и спољних врата пријавила су се 4 понуђача – Еуро ПВЦ ДОО из Рашке, Мушовић ДОО и ДОО Сапласт из Пријепоља и „ELOXAL COMPANY DOO“ из Новог Пазара. За трећу меру, инсталација котлова или етажних пећи на пелет пријавили су се „Мушовић ДОО“, „ДОО МПМ Техника плус“ , „ТЕРМО –ЕНЕРГО “ и „ИВО МОНТ“, фирме и предузетници из Пријепоља. Ови понуђачи испуњавају услове и на следећој седници Већа усвојићемо листе – каже члан Општинског већа Зоран Петрић.

Након објављивања коначне листе привредних субјеката, планирано је да крајем месеца буде расписан јавни позив за грађане чија домаћинства се налазе у ужем градском језгру, односно од Бостана до Шарампова, а који задовољавају критеријуме позива.

По истеку рока за пријаве, стручна комисија ће обићи терен и проверити валидност пријава за субенционисање инвестиција. За суфинасирање термичке изолације објеката издвојено је 2 милиона динара, а појединачни пројекти ће се субвенционисати са максималних 100.000 динара. Милион динара планирано је за финасирање набавкe и уградњe спољних прозора и врата, а максималан износ бесповратних средстава по пријави је до 85.000 динара. За набавку и инсталацију котлова или етажних пећи на пелет опредељено је милион динара, а домаћинства могу рачунати на 85.000 динара субвенције.

Кроз овај пилот пројекат максимално се може подржати енергетска санација 44 домаћинства, 20 за уградњу термофасада и по 12 за замену столарије и етажних пећи и котлова.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци