Одложен почетак грејне сезоне у општини Пријепоље

Одложен почетак грејне сезоне у општини Пријепоље

Почетак грејне сезоне у општини Пријепоље одложен је за 1. новембар одлуком Општинског већа. Цена по којој ће корисници плаћати ову услугу још није позната.

Иако је 15. октобар датум када званично почиње грејна сезона, ове године у складу са мерама штедње Владе Републике Србије, у неким градовима и општинама, радијатори у становима, школама и вртићима неће бити топли од овог датума.

Општинско веће је донело одлуку да грејна сезона почне 1. новембра. До тада, уколико не буде неких нових одлука, ми нећемо пружати услугу грејања нашим корисницима. Ми смо били спремни да почнемо са грејном сезоном 15, котларнице су ремонтоване, магацини са угљем су пуни, резервоари са мазутом су пуни тако да ми ћемо чекати даља упутства – каже вршилац дужности директора ЈКП „Лим“Џевад Бегановић.

Нема услуге па неће бити ни рачуна за октобар, али остаје велико питање „Колико ће ова услуга коштати кориснике у општини Пријепоље“? Предлог ЈКП „Лим“ да цена услуге грејања буде увећана са 264 динара на 396 динара по метру квадратном, која је достављена Општинском већу крајем августа, још није добила епилог. Захтев за повећањем цене услуге у комуналном предузећу правдају поскупљењем мазута за 67 одсто, угља за 157 одсто, електричне енергије 250 одсто, као и повећањем минималне цене рада за 30 процената.

Ја се искрено надам да ће неко коначно преломити и рећи да повећања цена мора бити. Не можемо даље функционисати са овим ценама у даљем периоду. Ја се бојим да ако наставимо оваком политиком цена, да ћемо доћи у колапс. Не само да нећемо моћи пружати услугу грејања, већ нећемо моћи износити смеће, испоручивати воду. Једноствано због једне услуге довешћемо у питање функционисање града, односно комуналног предузећа.
Председник Општине Пријепоље Владимир Бабић каже да ако не дође до повећања цена, губици ЈКП „Лим“ би били око 45 милиона динара. Калкулисали смо колико може да буде повећање да дођемо до неке прихватљиве нуле, субвенционисањем цена и изналажењем неких не баш славних решења. У сваком случају очекујемо много од Владе Републике Србије да ће да нам понуде ваљано решење – рекао је Бабић и апеловао на грађане да редовно измирују своја дуговања према комуналном предузећу јер само тако могу да набаве неопходне енергенте.

Питање је колико ће се одлагањем почетка грејне сезоне уштедети, ако већина домаћинстава већ данима уназад користи грејна тела, због чега би се могло претпоставити да је било логичније да централно грејање крене 15. октобра у јутарњим и вечерњим сатима, што би било довољно у односу на прогнозиране дневне температуре од око 20 степени. Очигледно је општинско руководство уважило мишљење премијерке Ане Брнабић, која је изјавила да нема потребе да грејање крене пре краја октобра, занемарујући са друге стране  изјаву министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић да су сви субјекти у енергетском систему земље спремни за почетак грејне сезоне и да нема разлога за одлагање, као и да има довољно енергената, гаса и мазута.

Подели на мрежама

Повезани чланци