Друштво

Округли сто „Заједно против трговине људима“ – Све више деце међу жртвама

Трговина људима је глобални феномен који погађа како неразвијене и земље у развоју, тако и богате западноевропске државе. Жртва трговине људима може бити свако, без обзира на материјални статус и образовање, а статистике показују да чак 80% жртава чине жене. Са циљем да укажу на распрострањеност овог кривичног дела и истакну важност превенције, активисткиње Форума жена Пријепоља организовале су округли сто „Заједно против трговине људима“.

На округлом столу је речено да трговина људима подразумева продају и куповину, тј. искоришћавање неке особе, у циљу њене сексуалне или радне експлоатације, принудног просјачења, приморавања на вршење кривичних дела, принудног брака, илегалног усвојења или трговине органима. Иако су ови облици искоришћавања широко распрострањени, ланци трговине људима се тешко откривају.

Што се тиче Основног суда у Пријепољу, нема забележених случајева трговине људима. Иначе редовно шаљемо периодичне и годишње извештаје Врховном касационом суду и до сада нисмо имали тих кривичних дела – каже Славица Пејовић, секретарка Основног суда у Пријепољу

Ни полиција нема ниједан забележен случај трговине људима у пријепољској општини, али кроз континуиран превентивни рад са ђацима указују на тежину овог кривичног дела и саветују децу како да се заштите и не постану жртве експлоатације.

Основна школа „Свети Сава“ има одличну сарадњу са Министарством унутрашњих послова. Наши ученици и ученице четвртог и шестог разреда на радионицама обрађују тему трговине људима, а припадници МУП-а објашњавају ђацима конкретне ситуације и упозоравају их на ствари које им се могу десити – истиче наставница српског и босанског језика Мирза Дураковић.

Учитељица Бранка Пурић је упозорила да друштвене мреже могу бити место на ком трговци људима могу врбовати своје жртве, те апеловала на родитеље да деци ограниче време које проводе уз телефоне и компјутере.

У Србији је током 2019. године идентификовано 39 жртава трговине људима. Међу идентификованим жртвама доминирају деца, њих 25-оро, подаци су Бироа за борбу против трговине људима. Посебно забрињава чињеница да су жртве све чешће основношколског узраста.

Округли сто је одржан у оквиру пројекта “Женске невладине организације у сарадњи са институцијама и ромским организацијама против трговине људима у Србији“ који спроводи Антитрафикинг мрежа, коју чини осам женских организација из различитих делова наше земље, међу којима је и Форум жена Пријепоља.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *