Општина Аранђеловац: Родна равноправност кључ сваког успеха

Општина Аранђеловац: Родна равноправност кључ сваког успеха

Закон о родној равноправности, усвојен у мају 2021. године обавезао је све општине и градове да оснују Савет за родну равноправност. Стална конференција градова и општина нема податак колико је јединица локалне самоуправе испоштовало ову законску норму, али се претпоставља да тај број није велики. Светао пример спровођења родно одговорних политика у Србији је општина Аранђеловац, која је основала Савет за родну равноправност.

Скупштина општине Пријепоље је усвојила Одлуку о оснивању Савета за родну равноправност у законом прописаном року, крајем 2021. године. Скоро годину дана касније није одмакла даље од тога, а питање је колико је јединица локалне самоуправе у Србији испоштовало законску обавезу.

Ми знамо да 146 јединица локалних самоуправа има механизам за родну равноправност. Тренутно смо у транзицији између старог и новог закона па немамо прецизан податак које су се ускладиле са новим законом, а које имају претходно формиран механизам. Законски рок је истекао тако да су локалне самоуправе дужне да имају механизме у складу са изменама које стоје у новом закону. Свакако да постоје казне и да све локалне самоуправе као одговорне јединице које заступају интересе свих грађана, су обавезне да оснују  механизме за родну равноправност и примењују даље мере. Не само да их оснују као законску норму, већ да се примењују мере које су прописане локалним акционим плановима, а ако их нема, да се припреме, као и мере са националног нивоа – каже координаторка Мреже за родну равноправност Сталне конференције градова и општина Наташа Окиљ.

Општина Аранђеловац од 2013. године има Комисију за родну равноправност, која је скупштинско тело, а која је захваљујући бројним успешним пројектима, поставила темељ на коме почива родна равноправност. Годишње се из буџета за спровођење родно заснованих политика издваја 1.200.000 динара, што уз додатна донаторска средства, само у овој години износи скоро два милиона динара.

Формиран је и Савет за родну равноправност као орган извршне власти који према закону има функције да прати политике родне равноправности, предлаже различите мере и акције и доноси свој оперативни план који је сада у складу са Законом о буџетском систему померен са једногодишњег на двогодишњи. Савет је преузео све оне позитивне праксе које је комисија имала и у сарадњи са цивилним друштвом жели да надогради тај акциони план тако да ћемо ми да се спремамо за 2023. годину, када нам истиче тренутно важећи план и да кроз њега покушамо да за наредне године уведемо неке потпуно иновативне праксе – истиче Јован Аксентијевић из Савета за родну равноправност Општине Аранђеловац.

У чланству Савета у Аранђеловцу су, између осталих, начелник Општинске управе, заменици председника општине и председника Скупштине општине, правобранилац  и особа задужена за родну равноправност у ОУ, што је такође један од услова новог закона. Кључни партнери Савету су медији и женске организације.

Када говоримо о јединицама локалне самоуправе, политичка воља може да има пресудни карактер, али ја то не бих рекао за нашу општину. Ми смо пример општине у којој је снага појединаца који имају амбицију, а са друге стране појединаца који желе да следе ту амбицију, нешто што је нама много помогло – рекао је Аксентијевић.
Родна равноправност није посебна тема, то је тема свих тема. Зелене политике, економске политике, морају да буду уродњене. Анализе и студије указују на то да је сиромаштво у тесној вези са родним улогама које постоје у заједници и друшту. Ја мислим да родна равноправност не може бити неки колосек поред него је то воз у коме заједно јуре економске политике, локалне политике и родна равноправност заједно са свима измешана и ја тако видим и механизме за родну равноправност – истиче Окиљ.

Шта је рецепт за успех општине Аранђеловац?

Мој закључак може да буде да је потребно да што више знања и искуства циркулише међу општинама и да заиста ниједна локална самоуправа не треба да се плаши да покрене родно равноправна питања у својој заједници јер је то кључ сваког успеха и нешто што морамо да уведемо у наше заједнице како би оне могле да напредују и биле друштвено спремне за европско друштво, али и уопште за просперитет – закључио је Аксентијевић.

Колико приступање Србије Европској унији може да убрза и побошља стање у области родне равноправности?

Ми смо доста одмакли и у односу на неке развијеније земље. Тај европски пут може да буде мотивација да се позабавимо применом где још неке ствари нису на задовољавајућем нивоу и има простора да се унапреди. Тако да европски пут је прилика за то – каже Окиљ.

Оснивање Савета за родну равноправност је један у низу корака неопходних за успостављање бољег положаја жена, али и развоја целе друштвене заједнице. Да се може кад се хоће и да је потребно радити на ширењу свести људи, показује пример општине Аранђеловац на коју би могла да се угледа и Општина Пријепоље.

Подели на мрежама

Повезани чланци