Општина Пријепоље део Програма Министарства државне управе и локалне самоуправе за сузбијање ларви комараца – први третман 25. маја

Општина Пријепоље део Програма Министарства државне управе и локалне самоуправе за сузбијање ларви комараца – први третман 25. маја

Ове године, као и прошле, на територији општине Пријепоље биће вршено сузбијање ларви комараца. Први третман фирма „Висан“ из Земуна, којој је овај посао поверен у процесу јавне набавке, планирала је за 25. мај. Сузбијање ларви комараца на територији општине Пријепоље реализује се у оквиру Програма Министарства државне управе и локалне самоуправе у који је укључено 17 региона, односно 99 општина у Централној Србији.

Министарство државне управе и локалне самоуправе спроводи систематско сузбијање ларви комараца на подручју Централне Србије, због чега је почетком године расписало јавни позив. Потенцијална жаришта са ларвама  комараца ће третирати група понуђача и подизвођача, коју чини 10 фирми, међу којима је и београдски „Висан“ задужен за ове третмане у општини Пријепоље.

Подручје општине Пријепоље не спада у ризичну групу општина које имају велики проблем са комарцима, због чега се третирају врло мале површине јер ради се о брзим планинским рекама које онемогућавају развој ларви и комараца. Из тих разлога, на подручју општине под третманом се налази између 70 и 90 хектара површине, уз путеве, рецензије, стајаће воде поред Лима и друге реке. Тако да покривањем тих површина ми смањујемо продукцију одраслих комараца из ларви преко 85 одсто, што значи да смањујемо потенцијалну опасност од ширења болести Западног Нила, што је и циљ овог нашег програма – каже координатор Програма Миодраг Рајковић са Ветеринарског института из Краљева.

Током мониторинга на основу процене присуства ларви у стајаћој води одређује се колика ће површина бити захваћена овим третманима. Први, превентивни третман је веома битан и у општинама попут Пријепоља које имају низак ниво ларви комараца, јер се онемогућава њихова појава у већем броју током јуна и јула, истиче магистар Рајковић.

Средство које ми убацујемо у та потенцијална жаришта има продужени рок трајања од седам до 10 дана тако да ми померимо њихову активност за то време и спречимо да се развије од пет до седам генерација комараца на том подручју – објашњава Рајковић.

Укљученост локалне самоуправе је важна, јер се остварују бољи ефекти чак за 30 одсто.

Ако би се локална самоуправа укључила онако како је то Министарство препоручило и да свог представника укључи у спровођење овог програма, ефекти би били далеко бољи и оправданост програма је на нивоу 100 одсто.

У овај посао, укупно вредан скоро 40 милиона динара, укључени су и Пољопривредни факултет из Новог Сада који је задужен за испитивање препарата, као и краљевачки Ветеринарски специјалистички институт и ,,Циклонизација“ ад, задужени за надзор и мониторинг. 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *