Општинско веће: Одложена Одлука о расписивању конкурса у области информисања

Општинско веће: Одложена Одлука о расписивању конкурса у области информисања

Буџетом општине Пријепоље за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања из буџета општине Пријепоље за 2021. годину предвиђено је девет милиона динара, као и прошле године. На последњој седници већа нису усвојени одлука о расписивању и предлог конкурса за ову годину јер су тражене измене.

Чланови општинског већа одложили су разматрање и усвајање Одлуке о расписивању конкурса у области информисања на предлог заменика председника општине Есада Хоџића, који је имао две примедбе.

Мој предлог је био да се смањи максимално предвиђен износ по пројекту. Мислим да је 4.5 милиона динара превише и да максималан износ треба да буде 2-2.5 милиона динара. Наш циљ јесте да подржимо више медија и тако обезбедимо више квалитетног програма – истакао је заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић.

И председник општине Пријепоље Владимир Бабић се сложио са тим да треба другачије лимитирати овај износ и истакао да медији раде веома важан посао који општинско руководство цени и поштује.

Осим замерке на предложени максимални износ од 4,5 милиона динара, Хоџић је имао и предлог да се поведе рачуна и о дозволама за емитовање програма телевизијских кућа које конкуришу за средства и предложио да услов буде поседовање дозволе за пружање медијских услуга на територији општине Пријепоље. Подсетио је колеге из Већа шта су говорили у предизборној кампањи и за шта су залагали, и истакао да не треба да буду као они које су, не тако давно, критиковали. На замерке појединих новинара и медијских кућа да средства нису праведно распоређена у претходној години, председник општине је дао објашњење, али и обећање.

Потрудићемо се да ове године расподела буде још реалнија, јер смо ми прошле године били нови на овим функцијама, нисмо имали увид у извештавање медија, ко нас прати, кога грађани прате и чије извештаје поштују и то је веома битно. Ми не тражимо да нас медији улепшавају већ да објективно извештавају – рекао је Бабић уз напомену да је комисија та која оцењује пројекте, али да ће се и он потрудити да буде објективнији када је буде бирао.

На конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања из буџета општине Пријепоље у 2020. години, од девет милиона чак 70% износа су добили медији који немају седиште у Пријепољу. Подршку је добило 11 медијских кућа из Пријепоља, Прибоја. Нове Вароши, Ужица и Новог Пазара. Осим чињенице да нису адекватно подржани пријепољски медији, под знаком питања је и колико се водило рачуна о поштовању услова конкурса, као и стручности медијских радника и радница, који су изабрани у комисију која је донела одлуку, а коју је потписао председник општине.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци