Општинско веће: Уместо воде цистерне, уместо вртића школе

Општинско веће: Уместо воде цистерне, уместо вртића школе

Општинско веће је определило два милиона динара за цистерне са водом за становништво које услед несташице, не може да подмири основне животне потребе. Такође, послати су захтеви према основним школама „Владимир Перић Валтер“ и „Свети Сава“ у Бостанима да се изјасне о могућности да се њихове трпезарије привремено користе за потребе ПУ „Миша Цвијовић“. И ове године утврђене су бројне неправилности код медија који су добили средства за пројекте информисања од јавног интереса од општине Пријепоље.

Чланови и чланице Општинског већа су, као и претходне године, определили два милиона динара како би грађанима субвенционисали куповину цистерни са водом за пиће и напајање стоке.

Председник Општине Владимир Бабић каже да су, упркос знатно већим ценама горива, успели да са минималним поскупљењем обезбеде цистерне са водом за најугроженија подручја.

За делове општине који су удаљени више од 15 километара цена цистерне је 9.000 динара, од чега општина субвенционише половину од укупног износа, док је тај износ на мањој удаљености 6.000 динара, односно по 3.000 динара – каже Бабић.

Недостатак простора у ПУ „Миша Цвијовић“, на чијој листи чекања се налази око 160 малишана, општинско руководство покушава да реши употребом простора у основним школама „Владимир Перић Валтер“ и „Свети Сава“ у Бостанима. Са данашње седнице Већа послат је захтев руководствима школе да се изјасне о могућности давања школских трпезарија за ове намене.

Простор у ОШ „Владимир Перић Валтер“ је у веома лошем стању, нема ни радијаторе и према њему се односило врло „недомаћински“. С друге стране, трпезарија у ОШ „Свети Сава“ је у одличном стању и скоро да је одмах усељива. Свакако пре добијања сагласности, неопходна је сагласност министарства, школског одбора, али ово је једини начин да решимо проблем у вртићу, док се не изгради нови вртић за две године отприлике.

Седници већа су присуствовали директори Дома здравља докторка Оливера Ровчанин Крповић и Опште болнице доктор Зоран Дробњак, а поводом издвајања 20 милиона и 500.000 динара из буџета за потребе здравствених установа у Пријепољу.  Ово је била прилика да се разговара о највећим проблемима, али и улагањима и плановима. Недостатак кадра, опреме, али и проблеми у раду сеоских амбуланти неке су од теме о којима је било речи.

Уместо рад сеоских амбуланти чули смо да размишљају о кућном лечењу, као начину да се са истом опремом и кадром дође до већег броја корисника.

Иако су разматрали извештај комисије о трошењу буџетских средстава у области јавног информисања, чланови и чланице Већа нису донели закључак како ће даље третирати медијске куће које нису испоштовале правила конкурса. Већина медија није уважила препоруке комисије из претходних година, није произвела квалитетне медијске садржаје, није произвела довољан број садржаја, није испоштовала уговорне обавезе…

Неправилности има у скоро свим медијским кућама, неки су уочљивији, неки се односе на мање повреде, али још немамо званичан став како би из тпг проблема изашли. Знамо да бисмо се уколико би само усвојили овај извештај нашли у проблему, а како рангирати овогодишње пријављене на конкурс и да ли им дати право да се пријаве, ако нису испоштовали уговор – објаснио је Бабић.

Већници су одлучили и да се ЈКП Лим повери израда пројектног задатка за расписивање јавне набавке за израду пројектне документације за изградњу топловода којим би се вртић „Дуга“ повезао на котларницу Пријепољске гимназије, као и да се изради идејно решење о изградњи приступне саобраћајнице од Пљеваљске петље до железничке теретне станице у Коловрату, у дужини од 300 метара, а на захтев осам привредних субјеката. Такође, наложено је ТОП да у року од 10 дана достави извештај о раду и финансијски извештај за претходну годину. Извештај интерног ревизора ове установе је указао на бројне неправилности, од путних налога, дневница, до ангажовања разних агенција и средстава утрошених за гориво.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци