ОУ Пријепоље дужна да одговори на захтев ТВ Форум за приступ информацијама од јавног значаја о трошењу новца за информисање у 2018.

ОУ Пријепоље дужна да одговори на захтев ТВ Форум за приступ информацијама од јавног значаја о трошењу новца за информисање у 2018.

Општина Пријепоље је дужна да новинарки телевизије Форум Љубинки Љујић Томашевић достави тражене информације о расподели буџетског новца за услуге информисања у 2018. години, каже се у решењу Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, на основу жалбе коју је овој независној институцији у јануару 2019. године упутила новинарка наше телевизије.

Како би јавности приказала на који начин је општина Пријепоље током 2018. године трошила новац намењен за информисање грађана и грађанки ове општине, новинарка Телевизије Форум Љубинка Љујић Томашевић упутила је локалној самоуправи захтев за приступ информацијама од јавног значаја, у коме је тражила достављање информација колико је новца и којим медијима тачно исплаћено, уз рачуне и књиговодсвене картице. Локална самоуправа је захтев одбила уз образложење да подносилац честим подношењем захтева злоупотребљава право на слободан приступ информацијама од јавног значаја. По жалби новинарке, канцеларија Повереника је локалној самоуправи упутила жалбу на поновно изјашњавање, где је општина остала при претходном ставу да не жели да достави информације, јер је Форум жена Пријепоља током 2017. и 2018. године општинској управи упутио 17 захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

Имајући у виду садржину поднетог захтева и наводе жалбе, Повереник за информације од јавног значаја донео је решење да новинарка телевизије Форум има право на приступ траженим информацијама и наложио Општинској управи да информације достави у року од пет дана по пријему решења. У решењу је истакнуто да тражење великог броја информација само по себи не може бити довољан разлог за одбијање захтева, већ само за продужетак рока за достављање информација на 40 дана.

Подсећамо да је право на слободан приступ инфрмацијама од јавног значаја од суштинског значаја за контролу рада органа власти од стране грађана и основ је отворености и транспарентности рада и поступања носилаца јавне власти. Право на приступ информацијама од јавног значаја је део слободе информисања и битно га је  користити јер на тај начин грађани и грађанке учествују у вршењу и контроли власти.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *