ОУБНОР у Плужинама – Стазама народног хероја Душана Томашевића Ћирка

ОУБНОР у Плужинама – Стазама народног хероја Душана Томашевића Ћирка

Учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Душан Томашевић Ћирко, пре 75 година, 22. августа, погинуо је у насељу Сељани, у општини Плужине у Црној Гори. Тим поводом, Општинско удружење бораца Народноослободилачког рата из Пријепоља организовало је посету општини Плужине, у оквиру које је обиђено место погибије Душана Томашевића Ћирка и три споменика који су подигнути у част погинулих Пивљана у Другом светском рату.

Прва станица до места погибије народног хероја Душана Томашевића Ћирка у Сељанама била је Брезна, где је подигнут споменик на месту где је био аеродром са којег је 22. августа 1944. године евакуисано 1059 тешко рањених у Италију.

Међу њима је било и житеља из наших крајева. У то време био је један збијег из наших крајева. Душан Томашевић Ћирко, секретар обласног комитета, био је овде на тај дан и спашавао једног рањеника Личанина, који су држали положаје на Борковићима – каже председник ОУБНОР-а Милан Лучић.

За 48 сати направљен је аеродром у Брезни на који су енглески савезници у акцији спашавања слетели 36 пута. Са ближим историјским чињеницама упознаје нас Мирко Вуковић из Плужина, професор биологије у пензији, заљубљеник у историју.

Да би се она омогућила да се изврши партизанске снаге су водиле даноноћне борбе од 12. августа када су форсирали Пиву и Тару и прешли на плато планине Пиве, док су друге снаге водиле борбу са четницима, како би направили простор да се овде изврши операција.

Из Брезне, настављамо до спомен комплекса Дола, места где су Немци са домаћим помагачима 7. јула 1943. године убили 522 људи, углавном жена деце и стараца.

Само из једне породице, 222 житеља једног презимена Благојевић је овде завршило, а општина Плужине је изгубила око 20 одсто становништва – објашњава Мирко.

На путу до Плужина стижемо у место Сељани, где је подигнут споменик народном хероју из Пријепоља Душану Томашевићу Ћирку.

Ми данас са поносом стојимо овде да му одамо дужну пошту и поштовање за све оно што је урадио и показао млађим генерацијама и како се треба односити према својој отаџбини – истакао је Лучић код споменика.

Колико је његова борба била истрајна, присутне је подсетио Љубиша Вуковић, који се дуго времена бавио проучавањем Ћирковог живота и дела.

У једном најтежем периоду, кад су партизанске снаге биле у Босни, он је дубоко сарађивао са пријепољском Милешевском герилом и Златарском герилом.

Следећа станица је обилазак Пивског манастира, једног од најзначајнијих на подручју Црне Горе, изграђен је у периоду од 1573. до 1586. године. Програм посете Плужинама завршавамо обиласком споменика Јаглики Аџић и 56 житеља Пиве које су Немци спалили 6. јуна 1943. године.

Чланови Општинског удружења бораца Народноослободилачког рата су дан након посете Плужинама, положили цвеће на гроб Душана Томашевића Ћирка и његове породице у селу Старо.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *