Пандемија довела до пораста радне експлоатације

Пандемија довела до пораста радне експлоатације

Када неку особу продају или купују, са циљем да је искористе, тако што је приморавају на сексуалне односе, просјачење, рад у кући, крађу или брак, говоримо о трговини људима. Како би утицали на смањење заступљености овог кривичног дела, женске организације окупљене у Антитрафикинг мрежу спроводе бројне активности у области превенције. Активисткиње координирајуће организације АТ Мреже „СОС телефон за жене и децу жртве насиља Власотинце“ посетиле су Форум жена Пријепоља, који је у Мрежи већ четири године.

На састанку у просторијама Форума жена Пријепоља речено је да је пандемија коронавируса у великој мери утицала на промену трендова у области трговине људима. Све већи број предатора вреба на друштвеним мрежама, где је услед преласка на наставу на даљину, све више деце и младих, који су посебно угрожени. Економска нестабилност је условила пораст случајева радне експлоатације, уз сексуалну експлоатацију, која је и даље на првом месту, каже Милена Пљаскић, из „СОС телефона за жене и децу жртве насиља Власотинце“. Због тога је фокус рада АТ Мреже био на раду са представницима институција, за које су организовани састанци и тренинзи. Највећи број активности АТ Мреже базира се на превенцији, и зато су у протеклом периоду одржане бројне радионице и тренинзи за младе, јер су они најосетљивија група, рекла је Пљаскић

Истакнуто је да само заједничким деловањем невладиних организација, институција и грађана и грађанки може доћи до смањења трговине људима.

Некадашња Астра мрежа, а sada Антитрафикинг мрежа, настала је 2002. године и даље је активна. Данас броји 8 чланица: АСТРА – Београд, Центар за девојке – Ниш, Центар за девојке – Ужице, Одбор за људска права – Врање, Независни женски центар – Димитровград, ПАОР – Зрењанин, СОС телефон за жене и децу жртве насиља – Власотинце и Форум жена Пријепоља.

Подели на мрежама

Повезани чланци