Патријарх српски г. Порфирије 9. и 10. маја у Епархији милешевској (ВИДЕО)

Патријарх српски г. Порфирије 9. и 10. маја у Епархији милешевској (ВИДЕО)

Патријарх српски г. Порфирије боравиће почетком наредне седмице у Епархији милешевској. Патријарх ће бити дочекан у понедељак, 9. маја, у 18 часова, у манастиру Милешева, где ће у уторак, 10. маја, на дана када су на Врачару спаљене мошти Светог Саве, предводити Божанску литургију.

Епископ милешевски г. Атанасије

Посету је најавио Епископ милешевски Атанасије који каже да се настављају посете патријарха српских Милешевској епархији а да је садашњи Патријарх српски Порфирије и раније радо посећивао Милешеву, али први пут долази као Патријарх Српске православне цркве.

Владика Атанасије је истакао како је манастир Милешева запамћен у историји као веома значајно културно-историјско и просветно средиште српског народа. Милешевски храм је, међу свима храмовима Српске православне цркве, највише заслужио да се назове светосавским храмом јер, управо у милешевском храму боравиле су мошти првог српског просветитеља и архиепископа Светога Саве, преко 360 година, од преноса из Трнова, па док нису одавде понесене, од стране Османлија, на београдски Врачар, да тамо буду спаљене.

Посета Патријарха српског Порфирија ће започети у понедељак 9. маја у 18 часова, када ће у Милешеви бити приређена доксологија, чија је суштина у благодарењу Богу због посете. На сам дан спаљивања моштију Светог Саве, у уторак 10. маја, Патријарх ће предводити Божанску литургију.

Након доксологије, у понедељак, у манастирској порти ће бити одржан културно-уметнички програм у којем ће учествовати оркестар и пратећи вокали Данице Црногорчевић. У уторак, након Божанске литургије која почиње у 8 сати и 30 минута, Патријарх ће посету Епархији милешевској наставити одласком у Пљевља где ће му у 14 сати бити приређен дочек пред храмом Светог Великомученика Георгија на Гукама, након чега ће осветити новоизграђени Светосавски дом. Истог дана Патријарх ће се упутити у Епархију захумско-херцеговачку, у Требиње, док ће у среду и четвртак боравити у манастиру Острог и Никшићу.

Подели на мрежама

Повезани чланци