Педијатар у Бродареву – потреба и обавеза

Педијатар у Бродареву – потреба и обавеза

Здравствена станица Бродарево и здравствена заштита коју становници из овог дела општине у њој имају, све чешће су на мети критика. Један од последњих повода за незадовољство родитеља био је случај девојчице, која је у преписаној терапији добила ињекције, које је требало да прима у Дому здравља Пријепоље. Само један долазак до Пријепоља представља трошак од 20 евра, кажу родитељи, због чега многи нису у могућности да финансијски издрже лечење своје деце.

Солидно опремљена здравствена станица, која је некада на општу радост мештана Бродарева и околних места била место где су могли да добију основну здравствену негу, сада врло често пацијенте, нарочито најмлађе, дочекује затворених врата, са натписом да се за све информације и помоћ обрате у Дом здравља Пријепоље. Зина Даутовић је са болесним дететом морала да путује 25 километара до доктора у Пријепољу.

Три дана смо држали дете под температуром кући. Отишли смо овде нису хтели да нас погледају, рекли су педијатар Пријепоље. Све смо завршили и седам ињекција добила. Рекли су морамо све ињекције доле да је водимо да прими. Један одлазак нас кошта 20 евра да одемо у Пријепоље и да се вратимо. Како ћемо још шест дана? То нема логике. Срамота! – каже Зина Даутовић.

Жене из Удружења „Експанзија“ поставиле су себи као један од главних циљева унапређење здравствене заштите за децу у Бродареву.

Већ колико се ми боримо! Били смо на састанку у Ужицу, па код докторке Оливере и све је остало на видећемо, јавићемо и нико нам ништа није јавио. Ми знамо да имамо педијатра који је добио специјализацију на основу Бродарева, који неће да дође овде да ради, не можемо да изборимо ни једном ни двапут недељно да долази. Писали смо и председнику Вучићу и добили смо одговор да ће се јавити у најкраћем року. Ово је огроман проблем. Уставом обећано здравствено право ми немамо – истиче Велида Трнчић из Удружења жена „Експанзија“.

Да је не тако давно, било боље, сведоче сами мештани.

Раније смо имали и педијатра и децу водили ту, нисмо морали у Пријепоље, да плаћамо такси. Шта је ово сад не знам!? Дете чим се разболи мора у Пријепоље, па због короне по цео дан останемо – каже Зарка Трнчић док Јусуф Даутовић додаје да сви себе устоличе уна власти, а грађане нико не види јер су грађани другог реда.

Вршитељка дужности директорке Дома здравља докторка Оливера Ровчанин Крповић  нам је рекла да је ово проблем на чијем решавању ради више од годину дана и да разуме незадовољство мештана Бродарева. Истакла је да су сада на помолу нова решења, којима би требало сви да буду задовољни јер су позитивнија од оног што је раније обећавано. О каквом се решењу ради није хтела да прича док не буде званично донета одлука, али нам је рекла да ових дана има интензивне састанке у Здравственом центру Ужице и врло брзо очекује решење вишегодишњег проблема.

Подели на мрежама

Повезани чланци