План за завршетак школске године – ко ће ићи и када на наставу?

План за завршетак школске године – ко ће ићи и када на наставу?

Влада Републике Србије донела је одлуку да се школска година у свим основним и средњим школама у Србији заврши 6. јуна, осамнаест дана пре првобитно планираног датума. Како је наведено, разлог за то је трагедија која је дубоко погодила читаво друштво.

Одлуку о ранијем завршетку школске године, просветари су сазнали из медија, док је званичан допис у пријепољске школе из Школске управе Ужице стигао у петак, нешто пре 9 часова. Школе могу да наставе да раде до 20. јуна, за ђаке који то желе. У том периоду могу се реализовати допунска, додатна и припремна настава, настава у природи, као и други облици образовно-васпитног рада, са циљем подстицања социјалних и емоционалних вештина ученика и активности на теме толеранције, емпатије, заједништва, подршке и захвалности, наведено је у саопштењу.

Како смо сазнали у неколико пријепољских школа, ђаци од првог до седмог разреда ће до 6. јуна добити предлог закључних оцена у електронским дневницима, након чега ће имати могућност да оцене поправе. Часови допунске и додатне наставе биће организовани по распореду часова редовне наставе у обе смене. Предметни наставници су дужни да буду у школи у терминима када имају редовну наставу. Препорука је да се анкетирањем испита став родитеља о одржавању целодневне наставе до 20. јуна, како би у свакој школи био изабран одговарајући модел. Завршни испити и све активности у вези са њим биће организоване у складу са годишњим планом.

Одлука о скраћењу школске године донета је у складу са календарима образовно-васпитног рада за основне и средње школе, којима је дата могућност одступања од утврђеног броја наставних дана до 5 одсто.

Грански синдикат просветних раднике Србије „Независност“ огласио се саопштењем на ову одлуку, коју тумачи као насилнички потез Владе над просветом у Србији и која представља незапамћену демонстрацију силе над ученицима, наставницима и родитељима. По чијем мишљењу таква одлука представља ,,најбоље за нашу децу”? Зашто Влада укида школу уместо да забрани и санкционише све облике понашања који у јавном простору пропагирају насиље, неморал, говор мржње и нетрпељивости? Да ли се овако штити углед, част и достојанство просветних радника и њихов материјални положај, нека су од питања овог синдиката.

Подели на мрежама

Повезани чланци