Плажа Петровац добија плутајућу брану за сакупљање отпада

Плажа Петровац добија плутајућу брану за сакупљање отпада

Председници општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош потписали су у Министарству заштите животне средине уговор о суфинансирању пројеката заштите реке Лим, постављањем плутајућих брана на којима ће се сакупљати амбалажни и други чврсти отпад. Вредност пројекта за све три општине је 70 милиона динара, док је за постављање плутајуће бране у Пријепољу, испод плаже Петровац предвиђено 20 милиона динара, уз сопствено учешће од 4 и по милиона.

Висок водостај Лима у јануару ове године избацио је на површину вишедеценијски проблем целог региона – огромне количине плутајућег отпада прекриле су Потпећко језеро. Колико год немио догађај са једне, довео је до бројних акција и пројеката пре свега Министарства заштите животне средине, са друге стране, јер јавност као да је тек тада постала свесна величине овог проблема. Постављање плутајућих брана на три локације на сливу реке Лим је једна од активности која претходи у наредном периоду.

Владимир Бабић, председник општине Пријепоље
Овај пројекат општини Пријепоље много значи. То је у ствари зауставна брана или плутајуће бове које ће сакупљати по дужини плутајући отпад, односно флаше, најлоне, кесе… За нашу општину вредност пројекта је 20 милиона динара, уз наше учешће од око 4.5 – 5 милиона динара. Тачно је да је пројекат за све три општине вредан 70 милиона динара. Каскадно решавамо проблем плутајућег отпада, да се не би поновила Потпећ. На време ћемо заустављати отпад, лакше лоцирати одакле потиче и тако ћемо моћи да реагујемо и према грађанима и према онима коју ту отпад бацају у водоток Лима – каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Током посете представника Министарства заштите животне средине општини Пријепоље и обиласка водотока Лима, закључено је да је најбоља локација за постављање плутајуће бране плажа Петровац.

Видели смо у неколико џепова на Петровцу огромне депоније, које нису настале јер су људи бацали смеће, већ је донела вода и оно је ту остало након повлачења. Они су рекли да не би смело да се деси да отпад иде даље и да стиже на Потпећ. Мислимо да је то добро решење, а предност је што имамо асфалт и прилаз где ће лако да се врши пражњење тих спремника – истиче Бабић уз констатацију да ће то радити ЈКП „Лим“.

Председник општине каже да је ово министарство тренутно најактивније на подручју општине Пријепоље, јер поред овог пројекта, укључено је и у затварање и рекултивацију депонију Стањевине, одржавање и функционисање депоније Друглићи, изградњу трансфер станице Бањица, а у најави су и нови пројекти.

Разговарали смо и о уређењу плаже Петровац, у некој вредности од 7-8 милиона динара. Радићемо и на санацији дивљих депонија, уз подршку удружења, али уз значајна финансијска средства тако да очекујемо да ћемо значајно поправити слику Пријепоља у еколошком смислу.

Један од главних резултата постављања брана требало би да буде уклањање смећа из реке, али и са обала, које остају под кесама и отпадом након сваког повлачења водостаја Лима. Плутајућа брана општине Нова Варош требало би да буде постављена на Бистрици, а прибојска мало изнад бране на Потпећком језеру. За овај пројекат је општини Прибој опредељено 36, а Новој Вароши 19 милиона динара, уз обавезно суфинасирање сопственим средствима.  

Подели на мрежама

Повезани чланци